Ședința grupului de lucru a Parlamentului R.Moldova și Adunării Populare de la Comrat a eșuat, în lipsă de cvorum

  • 14 Decembrie 2017 12:25
Ședința grupului de lucru a Parlamentului R.Moldova și Adunării Populare de la Comrat a eșuat, în lipsă de cvorum

Ședința grupului de lucru al Parlamentului Republicii Moldova și Adunării Populare (legislativul regional – n.red.) de la Comrat, care urma să se desfășoare miercuri, a fost contramandată în lipsă cvorumului de ambele părți, transmite presa locală, citată de INFOTAG.

În cadrul ședinței, urma să fie discutată adoptarea unei foi de parcurs pentru activitatea grupului în 2018, cu privire la delimitarea competențelor legislative între Chișinău și Comrat. De asemenea, deputații trebuiau să examineze din nou cele două acte legislative adoptate de Parlament la inițiativa Adunării Populare, cu anumite modificări însă, și respinse ulterior de președintele Igor Dodon.

Ședința grupului de lucru a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Amintim că acest grup de lucru, creat acum doi ani, a elaborat trei proiecte de legi pentru amendarea actelor legislative care nu țin cont de prevederile statutului special acordat regiunii autonome Găgăuzia. Asupra adoptării acestora au insistat Consiliul Europei și OSCE, cu scopul armonizării legislației naționale și a celei regionale.

În Parlament, însă, aceste proiecte au suferit un șir de modificări, fără a fi acceptate de reprezentanții administrației de la Comrat. În particular, Găgăuziei i-a fost refuzat „un nivel special de administrare”, pe lângă cel deținut de unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I și II. Noțiunea de „nivel special” a fost înlocuită cu cea de „statut special”, prevăzut deja în legea privind autonomia Găgăuziei din 1994.

În iulie, la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară, Parlamentul a adoptat două legi în formă redactată, iar a treia a fost amânată pentru sesiunea de toamnă-iarnă. Igor Dodon nu a promulgat legile adoptate. Toate cele trei documente urmează a fi examinate în cadrul sesiunii actuale a Parlamentului, precizează INFOTAG.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău