Ședință de lucru în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului

  • 24 Iulie 2019 17:04
Ședință de lucru în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului

Promovarea măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, realizarea angajamentelor convenite în așa-numitul ”pachet Berlin plus”, dar și o serie de inițiative, menite să contribuie la activizarea dialogului au fost discutate astăzi, 24 iulie, în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la întrevederea care a avut loc la sediul Misiunii OSCE din capitală, reprezentantul politic al Chișinăului a vorbit despre necesitatea întreprinderii în perioada imediat următoare a acțiunilor necesare în vederea obținerii unor progrese substanțiale în dosarul telecomunicațiilor și în identificarea unui mecanism viabil de vămuire provizorie a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Colbasna-Slobodca”.

Cu privire la funcționarea școlilor cu predare în grafia latină s-a relevat indispensabilitatea dinamizării dialogului în vederea creării unor condiții favorabile și conforme standardelor în vigoare de organizare a procesului educațional, în special cu asigurarea acestora cu sedii potrivite.

S-a dezbătut în detalii problema liberei circulații, fiind efectuat un schimb de opinii pe unele inițiative direcționate spre eliminarea barierelor între ambele maluri ale Nistrului.

Referitor la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor înregistrate la punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița s-a specificat că comunicarea pe aspecte tehnice urmează a fi asigurată la nivelul grupurilor de lucru sectoriale.

În partea ce ține de tema dosarelor penale a fost menționată necesitatea continuării dialogului în vederea direcționării acestuia într-o dimensiune practică.

A fost susținută propunerea de implementare cu suportul partenerilor internaționali a proiectului privind lansarea unei linii de troleibuz între s.Varnița din raionul Anenii Noi și or.Bender, precum și s-a convenit că va fi elaborată o adresare comună pentru a se solicita finanțarea de către donatorii externi a proiectului de infrastructură privind reconstrucția drumului „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”.

Reprezentanții politici au agreat asupra propunerii Misiunii OSCE referitor la convocarea următoarei runde oficiale a formatului de negocieri ,,5+2”, în perioada 07-08 octombrie 2019, în or. Bratislava, Slovacia.

Negociatorii-șefi din partea Chișinăului și Tiraspolului au informat reprezentanții formatului de negocieri „5+2” despre discuțiile purtate în formatul „1+1” și rezultatele acestora.

S-a convenit că următoarea întrevedere la nivelul reprezentanților politici va avea loc la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău