Ședință de lucru în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului

  • 24 Iulie 17:04
Ședință de lucru în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului

Promovarea măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, realizarea angajamentelor convenite în așa-numitul ”pachet Berlin plus”, dar și o serie de inițiative, menite să contribuie la activizarea dialogului au fost discutate astăzi, 24 iulie, în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la întrevederea care a avut loc la sediul Misiunii OSCE din capitală, reprezentantul politic al Chișinăului a vorbit despre necesitatea întreprinderii în perioada imediat următoare a acțiunilor necesare în vederea obținerii unor progrese substanțiale în dosarul telecomunicațiilor și în identificarea unui mecanism viabil de vămuire provizorie a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Colbasna-Slobodca”.

Cu privire la funcționarea școlilor cu predare în grafia latină s-a relevat indispensabilitatea dinamizării dialogului în vederea creării unor condiții favorabile și conforme standardelor în vigoare de organizare a procesului educațional, în special cu asigurarea acestora cu sedii potrivite.

S-a dezbătut în detalii problema liberei circulații, fiind efectuat un schimb de opinii pe unele inițiative direcționate spre eliminarea barierelor între ambele maluri ale Nistrului.

Referitor la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor înregistrate la punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița s-a specificat că comunicarea pe aspecte tehnice urmează a fi asigurată la nivelul grupurilor de lucru sectoriale.

În partea ce ține de tema dosarelor penale a fost menționată necesitatea continuării dialogului în vederea direcționării acestuia într-o dimensiune practică.

A fost susținută propunerea de implementare cu suportul partenerilor internaționali a proiectului privind lansarea unei linii de troleibuz între s.Varniţa din raionul Anenii Noi și or.Bender, precum și s-a convenit că va fi elaborată o adresare comună pentru a se solicita finanțarea de către donatorii externi a proiectului de infrastructură privind reconstrucția drumului „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”.

Reprezentanții politici au agreat asupra propunerii Misiunii OSCE referitor la convocarea următoarei runde oficiale a formatului de negocieri ,,5+2”, în perioada 07-08 octombrie 2019, în or. Bratislava, Slovacia.

Negociatorii-șefi din partea Chișinăului și Tiraspolului au informat reprezentanții formatului de negocieri „5+2” despre discuțiile purtate în formatul „1+1” și rezultatele acestora.

S-a convenit că următoarea întrevedere la nivelul reprezentanților politici va avea loc la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
16,22 °C
cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Fri
11 °C
Sat
10 °C
Sun
15 °C
Mon
17 °C
Tue
15 °C

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5200 -0.0120
USD 17.6396 -0.0453
RON 4.1166 -0.0077
UAH 0.7178 0.0005
RUB 0.2751 0.0003
Arhivă Radio Chișinău