Ședința de investire a Guvernului (LIVETEXT)

  • 20 Ianuarie 2016 16:58
Ședința de investire a Guvernului (LIVETEXT)

Parlamentul de la Chișinău se întrunește într-o ședință specială la ora 16.00 pentru învestirea guvernului propus de Pavel Filip și susținut de noua majoritate parlamentară.

Socialiștii și susținătorii lui Renato Usatîi, precum și cei ai Platformei DA  protestează în preajma Parlamentului pentru a bloca formarea noului Guvern.

***

17:00 Iurie Leancă: Nu am susținut acest Guvern. În această fază este cel mai corect pentru noi ca partid să mergem în opoziție. Maniera în care a fost organizată ședința, fiind informați cu o oră înainte, ne-a confirmat încă odată să acordăm vor de neîncredere acestui Cabinet de Miniștri. Îmi doresc să prevaleze calmul și rațiunea iar situația să nu degenereze în violențe. Vom examina la rece și minuțios ce trebuie sa facă noua guvernare și să venim cu propuneri. Sperăm ca guvernarea să înțeleagă că situația e atât de gravă încât dacă nu va adopta măsuri radicale, în favoarea cetățenilor acestei țări, Republica Moldova va intra în faliment.

16:50:
Câteva sute de persoane, în coloană, s-au alăturat mulțimii adunate lângă sediul Parlamentului de la Chișinău, scandând ”Unire moldoveni!” și ”Noi suntem poporul!”. Forțele de ordine au suplinit numărul scutierilor care au format câteva cordoane de rezistență la intrările în Legislativ unde se înregistrează busculade și altercații între protestatari și polițiștii inarmați cu bastoane și scuturi. În același timp protestatarii dărâmă gardul din metal instalat în preajmă.

16:48
Mulțimea din fața parlamentului scandează ”afară”, ”hoților”. Reprezentanți ai forțelor de ordine înarmați cu bastoane și caști,  intră în clădirea Parlamentului.

16.46: Valeriu Ghilețchi:
Prin anticipate am putea dărâma și ceea ce a rămas. Personal regret că nu s-a reușit formarea unei majorități bazat pe votul din 30 noiembrie 2014. Majoritatea s-a format mai mult în baza excepțiilor de la regula generală. M-am simțit nevoit alături de alți colegi să luăm o decizie decisivă să urmăm spiritul votului din 30 noiembrie2014. Am luat totuși decizia, considerând că cea mai bună opțiune să punem capăt acestei crize. În ce privește guvernul condus de Pavel Filip și echipa aveam suficiente motive să votăm împotriva dar ar fi însemnat să renunțăm conștient la unica șansă de a merge înainte. este un vot dat cu așteptarea că reformele anunțate vor fi promovate.

16:45 Vlad Bătrâncea:
Am vrut să discutăm componența Guvernului, programul de guvernare. A fost un vot abuziv și anticonstituțional. Au tăcut PCRM, PLDM, PL. Vom utiliza toate posibilitățile legale ca acest Guvern să fie demis, Parlamentul să fie dizolvat și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

16:43 Andrei Năstase:
nu vă lăsați pradă provocatorilor. Haideți să înconjurăm Parlamentul.

16.39 Vlad Bătrâncea (PSRM):
Suntem categoric împotriva acestei numiri, vom lupta pe toate căile legale ca acest parlament să fie dizolvat.

16.36.
Ședința parlamentului la care a fost învestit guvernul Filip a durat 32 de minute.

16:35 Pavel Filip:
Multumesc colegilor din PD pentru susținere. Multumesc colegilor din PL și a grupurilor create. Voi face eforturi pentru a menține un dialog constructiv cu cei din noua majoritate dar și cu deputații din opoziție. Nu în ultimul rând mulțumesc reprezentanților corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

16:33:
Parlamentul a aprobat programul de activitate a guvernului și lista cabinetului de miniștri în frunte cu Pavel Filip cu 57 de voturi.

16.30
Pavel Filip a pezentat echipa de miniștri și cere votul de încredere al parlmentului.

16:28
Pavel Filip prezintă lista echipei cabinetului de miniștri.

16.26:
Marian Lupu a chemat colegii de la PDM să ocupe locurile în sala de ședințe. Simțim că e o tensiune înaltă și înțelegem că exercițiul de astăzi în parlament este nu doar de importanță internă dar și internațională. Se dă o luptă geopolitică. Ce se întâmplă în sală este de prost gust. Guvernul trebuie să înceapă imediat activitatea, propun să sărim peste runda de întrebări-răsp.unsuri, rapoarte și să începem votul pentru învestirea guvernului Filip.

16:25:
Deputații PD Costantin Țuțu și Costantin Botnari au coborât la tribuna centrală și au rupt pancartele cu care protestau deputații PSRM.

16:20:
Un grup de deputați ai PSRM continuă să blocheze tribuna centrală a Parlamentului în timp ce Pavel Filip prezintă programul de guvernare al noului Cabinet de Miniștri. ”Înarmați” cu vuvuzele, pancarte și fluiere, aceștea scandează ”Doar alegeri anticipate!”.

16:19 Pavel Filip:
Deciziile le vom lua la Guvern nu la partide. Scopul meu este să formez un guvern eficient, nu unul popular sau populist. Moldova nu are nevoie de un guvern care să spună vorbe frumoase, dar de unul care să-și câștige încrederea pas cu pas.

Trebuie să le readucem moldovenilor liniștea. Politicienii trebuie să lucreze împreună, guvernul, președinția la fel, instituțiile să lucreze între ele.

Vin cu un program de guvernare în care nu am inventat nimic special. Am sintetizat ideile societății, deputaților și partenerilor de dezvoltare. La acest document am atașat recomandări bune, primite în urma consultărilor cu partidele, societatea civilă, patronatele.

Moldova nu a suferit de programe de guvernare bună ci de lipsa de capacitate de implementare a lor, sau din lipsa de consecvență.

16:16: Pavel Filip:
Nu vom veni astăzi cu promisiuni și angajamente.  

16:15:
Socialiștii au blocat tribuna centrală a parlamentului. Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând de o majoritate politică stabilă și de un guvern realist care nu are termen de grație prea lung, de la care așteptările sunt mari și pe plan extern și intern
Pavel Filip prezintă programul de guvernare de la un alt microfon.

16:15:
Parlamentul a aprobat ordinea de zi cu un singur subiect: - acordarea votului de încredere guvernului, deși socialiștii și comuniștii au cerut amânarea ședinței.

16:13 Andrian Candu:
Termenul în 3 zile presupune un termen de la o zi la trei. a fost consultată Direcția juridică. Cererea de convocare a fost făcută de președintele Parlamentului

16:13 Andrei Neguța:
Art 37 al Regulamentului Parlamentului spune că Legislativul se poate întruni în ședință extraordinară la solicitarea șefului statului sau la propunerea a o treime de deputați, dar nu mai devreme de trei zile de la solicitare. Aceste norme nu au fost respectate. Este o încălcare a normelor legale.

16:10 Batrancea:
”Socialiștii, ca fiind cea mai mare forță din R. Moldova, suntem indignați că aceasta ședință a fost convocată pe furiș. Deputații din nu au fost invitați în ședință și nu au avut posibilitatea tehnică de a veni. Programul nu a fost discutat în fracțiuni, în comisii. Este o abordare criminală, greșită, o modalitate de uzurpare a puterii în Parlament. Deputații trebuie să aibă posibilitatea de a-și exprima poziția. Solicităm din partea fracțiunii de a se lua o pauză de trei ore. În caz contrar, vom recurge la altfel de acțiuni.”

16:08 Candu:
Biroul Permanent a aprobat decizia de convocare a ședinței speciale în strictă conformitate cu Regulamentul Parlamentului.

16.07 Oleg Reidman:
Ședința ar fi trebuit declarată una extraordinară, dar nu specială. Deputații au fost convocați cu doar două ore înainte. Deputaților le-a fost încălcat dreptul de a participa la această ședință și de a-și pronunța punctele de vedere.

Țara este fără guvern atâta timp, se putea de mai așteptat două ore. În plus, trebuiau chemați la Biroul permanent conducătorii comisiilor parlamentare de specialitate.

16.04:
Începe ședința specială a Parlamentului la care urmează să fie votat guvernul Filip. 68 de deputați participă la ședința specială.

16.03 Tudor Deliu:
Ședința specială parlamentului a fost organizată cu încălcarea prevederilor regulamentului Parlamentului deoarece o sesiune extraordinară poate fi convocată prin depunerea unei cereri cu trei zile înainte de această ședință. Tudor Deliu a mai anunțat că deputații PLDM care nu au participat la formarea guvernului nu vor participa la ședință.

Știre în curs de actualizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău