Ședință comună a membrilor Comisiei drepturile omului și relații interetnice cu membrii Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității

  • 16 Septembrie 2021 11:39
Ședință comună a membrilor Comisiei drepturile omului și relații interetnice cu membrii Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității

Membrii Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice au întreprins o vizită de lucru la sediul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, unde s-au convocat într-o ședință cu președintele și membrii autorității.

În deschiderea ședinței, președintele Consiliului, Ian Feldman, a salutat inițiativa Comisiei de a organiza astfel de întruniri, exprimându-și speranța că discuțiile vor fi productive, iar în timp vor aduce schimbări în societate în materie de respectare a drepturilor omului. De asemenea, președintele a prezentat membrilor situația privind fenomenul discriminării, prin prisma activității desfășurate de Consiliu în anul 2020.

Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, a fost interesat de informații privind: proiectul de modificare a Legii cu privire la asigurarea egalității 121/2012 și a Regulamentului cu privire la activitatea Consiliului, aprobat prin Legea 298/2012; mecanismul de monitorizare a legislației din perspectiva respectării standardelor privind nediscriminarea, dar și gradul de implementare a recomandărilor care vizează proiectele de acte normative precum și legislația în vigoare, care conțin prevederi discriminatorii. Președintele Comisiei și-a exprimat deschiderea de colaborare și de sprijin a inițiativelor Consiliului, astfel încât să fie adusă o îmbunătățire în societate pe segmentul de respectare a drepturilor omului.

În această ordine de idei, membrul Consiliului, Andrei Brighidin, a punctat câteva aspecte prioritare pentru întreaga societatea, și anume alinierea Republicii Moldova în rândul statelor devenite pionere în ratificarea tratatelor, în principal, a făcut referire la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, Protocolul Opțional la Pactul Internațional ONU cu privire la Drepturile Economice, Sociale și Culturale, Protocolul Opțional la Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Protocolul Opțional nr. 3 la Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, Protocolul nr. 12 la Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare, etc. 

Vicepreședinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Ana Racu, a adus apreciere activității Consiliului, subliniind, totodată, punctele care necesită a fi fortificate, în special a făcut referire la creșterea notorietății și promovarea atribuțiilor instituției în rândul juriștilor, avocaților și procurorilor. De asemenea, a solicitat informații cu privire la implicarea Consiliului în soluționarea cazurilor de discriminare generate în context pandemic, se arată în comunicat.

La încheierea ședinței, fiecare participant s-a arătat interesat să contribuie în vederea unei bune conlucrări și sprijin, pentru a aduce schimbarea spre bine în societate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău