Ședința CMC a fost amânată din lipsă de cvorum. Consilierii PSRM au părăsit sala de ședințe

  • 07 Septembrie 2017 15:26
0%
00:00:00
00:00:00

După tentativa eșuată de săptămâna trecută, Consiliul municipal Chișinău nu a reușit să se întrunească nici joi, 7 septembrie, în ședință, din lipsă de cvorum, deoarece consilierii socialiști au părăsit sala de ședințe. Ei spun că nu pot să voteze proiecte despre care nu au primit  rapoarte. Pe de altă parte, consilierii liberali spun că din cauza aleșilor socialiști, în Capitală, proiectele importante sunt puse în pericol. 

Unul dintre subiectele propuse pentru ordinea de zi a ședinței se referă la aprobarea unui împrumut de circa trei milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții, bani necesari pentru reabilitarea rețelelor termice de pe străzile 31 august, Tighina și Alexandru cel Bun. Tot astăzi urma să fie discutată propunerea de contractare a unui împrumut de la băncile europene pentru Apă-Canal în valoare de 11 milioane de euro.

Consilierii PSRM au menționat că nu vor participa la ședințe și nu vor vota proiecte care prevăd împrumuturi până când nu vor avea rapoartele despre modul în care au fost folosiți banii de la BERD, destinați pentru construcția stației de epurare. De asemenea, ei au pus la îndoială necesitatea contractării unor noi împrumuturi pentru a finaliza reparația străzilor. Liderul fracțiunii PSRM în Consiliul municipal, Ion Ceban.

„Nu am vrea să condiționăm, dar nu am fi vrut să votăm cu ochii închiși pe de altă parte. Nu avem nici rapoartele, nici claritate. Banii cu ochii închiși nu va da nimeni pentru că sunt banii municipiului”.

Pe de altă parte, consilierii liberali susțin că din cauza aleșilor municipali socialiști proiectele din Chișinău sunt puse în pericol. Pentru că aleșii municipali nu s-au întrunit până acum, nu au fost votate multe proiecte, spune liderul fracțiunii liberalilor în CMC, Ion Cebanu.

„Mai bine de o lună și ceva, Consiliul municipal nu s-a întrunit pentru că sunt pe ordinea de zi, chestiuni extrem de importante care trebuiau aprobate până pe 31 august. Din cauză că ședințele nu au avut loc, astăzi sunt puse în pericol lucrările de reparației a drumurilor, reparația stației de epurare din municipiul Chișinău, la fel-transportarea deșeurilor la Țânțăreni”.

Tărăgănarea discutării proiectelor ce vizează împrumuturi de la băncile europene atrag mai multe riscuri, susține primarul general interimar, Nistor Grozavu.

„Riscul e că din trei străzi se vor executa doar două, într-un scenariu optimist,  pentru că nu au fost prevăzuți inițial bani pentru reparația infrastructurii edilitare, adică a rețelelor”.

Din cauza faptului că CMC nu i-a delegat primarului interimar atribuții suplimentare, Nistor Grozavu, nu poate semna acordul de grant pentru reabilitarea și construcția stației de epurare, iar fiecare zi de întârziere îi aduce întreprinderii Apă-Canal pierderi de circa o mie de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău