Sediile unor judecătorii ar putea fi unificate, iar alte instanțe – descentralizate

  • 23 Ianuarie 2023 17:59
Sediile unor judecătorii ar putea fi unificate, iar alte instanțe – descentralizate

Unele sedii ale instanțelor judecătorești ar putea fi unificate, iar altele ar putea fi descentralizate. De asemenea, ar putea fi majorat și numărul de judecători în viitoarele centre judecătorești. Propunerile au fost formulate în cadrul unei ședințe la Ministerul Justiției la care s-au discutat opțiunile de revizuire a hărții judiciare, transmite IPN.

În cuvântul de salut, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a făcut trimitere la necesitatea unei abordări ample a situației astfel încât reformarea instanțelor judecătorești să producă efecte pozitive de lungă durată în actul de înfăptuire a justiției, iar drepturile cetățenilor să fie protejate.

„Sigur că au fost și sunt și în prezent anumite reticențe de ordin obiectiv sau subiectiv privind această reformă, însă vom constata că în ultima perioadă de timp mai multe state trec prin procesul de optimizare a instanțelor, proces care este unul extrem de complex și care durează în timp. Trebuie să găsim acel echilibru între interesele justițiabililor, pe de o parte, nivelul optim de eficiență a activității instanțelor și calitatea actului de justiție”, a menționat ministrul.

S-a discutat și starea sediilor instanțelor judecătorești, unele dintre ele fiind avariate, și necesitatea avansării procesului de construcție a sediilor judecătorești care ar corespunde standardelor europene. Propunerile au fost formulate de reprezentanți ai societății civile, ai Grupului de Lucru privind reforma hărții judiciare și ai instituțiilor de drept din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău