Securitatea ucraineană dezvăluie cum au pregătit Ianukovici și Moscova anexarea Crimeei

  • 23 Iunie 2014 09:11
Securitatea ucraineană dezvăluie cum au pregătit Ianukovici și Moscova anexarea Crimeei

KORRESPONDENT (20 iunie) - Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, a declarat într-un interviu acordat publicației "Den" că în structura serviciilor de securitate ucrainene, în perioada decembrie 2013 - februarie 2014, au activat trei grupuri de agenți importanți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). "Pe parcursul…

KORRESPONDENT (20 iunie) - Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, a declarat într-un interviu acordat publicației "Den" că în structura serviciilor de securitate ucrainene, în perioada decembrie 2013 - februarie 2014, au activat trei grupuri de agenți importanți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). "Pe parcursul acestor luni, toate armele moderne, dosarele personale, arhivele - tot ce stă la baza unui serviciu de informații profesionist - au fost transferate în Simferopol.

În ultimii ani, unitățile concepute pentru a proteja statul ucrainean s-au umplut cu agenți ruși și au planificat dispersarea protestatarilor de pe Maidan și împușcarea oamenilor. Mai mult decât atât, conducerea departamentului de aparare a statalității și alți importanți generali din SBU, în februarie 2014, planificau zi și noapte aceste crime într-unul dintre imobilele SBU din centrul Kievului"- a explicat Nalivaicenko. Potrivit șefului Serviciului ucrainean de Securitate, toate acestea sugerează că cei care se află la conducerea Rusiei, împreună cu ex-președintele ucrainean Viktor Ianukovici, "planificau și pregăteau de mult timp anexarea Crimeei și evenimentele care au loc acum în Donbas". "În luna martie a acestui an, am descoperit în regiunile Luhansk și Donețk organizații separatiste, care sunt, de fapt, grupuri de sabotaj care au propria lor ideologie, resurse financiare și chiar depozite de arme. 

De recrutarea mercenarilor înarmați și trimiterea lor pe teritoriul nostru s-au ocupat și celule ale Partidului Comuniștilor din Ucraina, fostul ministru de interne și ex-președintele SBU. Cât despre fostul comandant al trupelor de interne, acesta, în general, mobiliza mercenari în regiunea Rostov, în Rusia"- a adăugat Nalivaicenko. Oficialul precizează, însă, că s-a reușit, totuși, salvarea unor direcții ale SBU. "Noii angajați își îndeplinesc sarcinile în mod profesionist. Bineînțeles, nu pot spune că SBU este 100% altul, dar, de exemplu, contrainformațiile și protecția statalității sunt divizii pe care putem conta" - a menționat Nalivaicenko. Șeful SBU a precizat că, în prezent, serviciul de contrainformații militare se concentrează exclusiv pe împiedicarea penetrării inamicului în rândul conducerii militare și în comandamentul central al operațiunii antiteroriste pe care forțele ucrainene o desfășoară în estul Ucrainei. (www.korrespondent.net - 20 iunie)

Traducere Sergiu Dan

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău