Securitatea regională în contextul războiului din Ucraina, reglementarea conflictului transnistrean, subiecte discutate de ministrul de externe Nicu Popescu cu omologul său din Macedonia de Nord, Bujar Osmani
-
14 Februarie 2023 13:33
Securitatea regională în contextul războiului din Ucraina, reglementarea conflictului transnistrean, dar și asigurarea rezilienței Rep. Moldova, au fost principalele subiecte de discuții la întrevederea ministrului de externe Nicu Popescu, cu omologul său din Macedonia de Nord, Bujar Osmani, aflat în vizită la Chișinău. Potrivit ministrului macedonean, care asigură Președinția OSCE, chiar dacă acum activitatea în formatul „5+2” este suspendată, acesta este unicul format pentru soluționarea diferendului nistrean, transmite Radio Chișinău.
Deja de mai bine de 30 de ani misiunea OSCE joacă un rol foarte important în consolidarea păcii și stabilității din Rep. Moldova, a declarat șeful diplomației de la Chișinău. În cadrul conferinței de presă, Nicu Popescu a reafirmat poziția autorităților de la Chișinău privind suveranitatea și integritatea teritorială a Rep. Moldova:
„Am discutat despre tematica OSCE, despre situația din regiune, despre modul cum afectează războiul procesul de reglementare transnistreană, dar și despre planurile și programul președinției Macedonene de Nord. Am ridicat și problema nerespectării drepturile omului în regiunea Transnistreană, unde situația este alarmantă și aici contăm foarte mult pe sprijinul și efortul continuu al OSCE pentru a minimiza aceste probleme. Am exprimat și susținerea pentru misiunea OSCE în Rep. Moldova în special în eforturile de monitorizare a situației în zona de securitate, precum și facilitarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. Am fost de acord ca misiunea OSCE să aibă acces nestingherit pe tot teritoriul din stânga Nistrului”, a spus Nicu Popescu.
Ministrul macedonean de externe, Bujar Osmani a declarat că vizita sa la Chișinău este un semnal clar că președinția Macedoniei de Nord sprijină Rep. Moldova în rezolvarea tuturor provocărilor, inlusiv rezolvarea pașnică și complexă a diferendului transnistrean:
„Scopul principal al vizitei mele la Chișinău este să promovez în continuare OSCE în Rep. Moldova și în regiune. Trebuie să ne axăm pe munca importantă a operațiunilor în teren a OSCE care au impact asupra vieților omenești. Cunoaștem foarte bine că agresiunea contra Ucrainei a creat provocări specifice pentru procesul de reglementare transnistreană. Acest proces vital este o prioritate clară pentru președinția noastră. Activitatea în formatul „5+2” acum este suspendată, dar rămâne a fi unicul format reciproc pentru reglementare. Obiectivul meu este să aprofundăm cooperarea noastră să o extindem și să promovăm pacea și stabilitatea în aceste vremuri”, a menționat Bujar Osmani.
Macedonia de Nord deține în acest an Președinția în exercițiu a OSCE. Anul trecut, președinția OSCE a fost asigurată de Polonia, al cărei mandat a fost dominat de războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei.