Securitatea Republicii Moldova, discutată la Bruxelles

  • 10 Martie 2023 13:35
Securitatea Republicii Moldova, discutată la Bruxelles

Miniștrii europeni de interne discută astăzi, 10 martie, la Bruxelles, despre rolul Republicii Moldova în centura de securitate estică a Uniunii Europene în perioada imediat următoare. Oficialii vor dezbate un mecanism de ripostă în timp real pentru a proteja țările din Europa de amenințările hibride generate de Federația Rusă, Rep. Moldova fiind evaluată în acest context ca un element-cheie în noua arhitectură de securitate europeană, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău.

„Astăzi abordăm soluții de creștere a eficienței în lupta cu criminalitatea și războiul hibrid, împreună cu mai mulți miniștri de interne ai statelor din Uniunea Europeană și specialiști ai sistemelor de aplicare a legii din UE și Moldova. Identificăm formate pentru construcția strategică pe termen scurt și mediu a Hub-ului de securitate, care să devină un mecanism de ripostă în timp real pentru protecția Europei”, a declarat ministra de Interne, Ana Revenco, la briefingul de presă care a anticipat cea de-a cincea ședință a Centrului de Securitate al UE.

După analiza raportului de activitate pentru primele șase luni, în domeniul criminalității transnaționale, amenințărilor hibride și incidentelor ce prezintă risc pentru securitatea publică în regiune și în Europa, care include și prima analiză Moldovan Open-Source Intelligence (OSINT) furnizată către Europol, oficialii europeni vor discuta propunerile de dezvoltare ale Hub-ului de Securitate în perioada imediat următoare, se menționează în comunicat.

La fel, va avea loc și o sesiune tehnică pe subiectul implicării mai strânse a Republicii Moldova în mecanismele UE de contracarare a terorismului.

Aflată la Bruxelles, ministra Ana Revenco a avut, tot astăzi, o întrevedere și cu secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană. Oficialul a subliniat susținerea pe care organizația va continua să o ofere Rep. Moldova, în deplin respect cu aranjamentele constituționale, pentru întărirea rezilienței instituționale și democratice, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a lui Mircea Geoană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău