Securitatea pe Internet | Un „joc”- provocare pune în pericol VIAȚA COPIILOR
-
16 Februarie 2017 08:37
Un joc pe internet ce îi provoacă pe adolescenți să își producă traume și chiar îi îndeamnă la suicid a stârnit și interesul copiilor din Republica Moldova, fiind propagat pe rețele de socializare.
Autoritățile afirmă că supraveghează unele grupuri de discuții pe internet la care au aderat câteva sute de tineri din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană și urmează să îi identifice pe aceștia pentru a interveni cu măsuri speciale. Psihologii afirmă că în acest joc pot fi atrași mai ales copiii vulnerabili, care comunică mai puțin cu membrii familiei.
Acest joc-provocare s-a răspândit în majoritatea țărilor CSI, pornind din Federația Rusă, unde se presupune că s-ar afla persoanele care încearcă să îi manipuleze pe adolescenți și să îi umilească, îndemnându-i să își producă dureri fizice și chiar să își ia viața, în final.
Potrivit datelor Centrului pentru combaterea crimelor informatice, două-trei sute de copii din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, au aderat deja la grupuri pe rețelele de socializare, iar activitatea lor este urmărită, după cum afirmă șeful centrului, Iurie Cațer.
„Da, avem adolescenți care au aderat la asemenea grupuri. Ne-am autosesizat pe aceste cazuri și, în comun cu mai mulți psihologi, cu atragerea unor ONG-uri, vom merge prin școli, prin liceele de unde provin acești adolescenți, pentru a monitoriza stilul lor de comportament. Grupele acestea apar în permanență. Cred că sunt aproximativ 2-3 sute, inclusiv copii din regiunea transnistreană”, a precizat Iurie Cațer.
Coordonatoarea Liniei Verzi Anti-suicid, Liuba Ceban, spune că scopul persoanelor care coordonează acest joc este de umilire a copiilor și în plasa lor cad, de obicei, adolescenții instabili emoțional, care au o comunicare defectuoasă cu familia și apropiații. Astfel, este necesară, în primul rând, intervenția părinților. Aceasta trebuie făcută cu deschidere față de problemele cu care se confruntă copiii și, mai ales, nu trebuie făcută cu brutalitate, îi sfătuiește pe părinți Liuba Ceban.
„Este un moment foarte important: dacă până acum nu ați construit o relație de încredere cu copilul într-atât încât el să comunice cu dumneavoastră despre ce se întâmplă pe rețelele social, nu vă apucați să controlați, să le luați tabletele, calculatoarele, telefoanele. Asta nu o să funcționeze. Trebuie încet, cu încredere de mers către copiii care au nevoie de dumneavoastră. Întrebați-i: Ce faci? Cu cine vorbești?”, a precizat Liuba Ceban.
Autoritățile moldovene afirmă că inițiatorii acestui joc sunt în Federația Rusă și nu ar putea fi identificați. În același timp, potrivit surselor contactate de noi, și în Republica Moldova apar diferite site-uri care promovează acest joc, cu scopul de a aduna cât mai mulți vizitatori. Astfel, adolescenții sunt îndemnați de autorități și de experți să nu facă publice pe internet informații personale și să nu discute cu persoane necunoscute.