Irak: Premierul anunță remanierea guvernului și pedepsirea vinovaților de reprimarea sângeroasă a protestarilor

  • 10 Octombrie 2019 09:22
Irak: Premierul anunță remanierea guvernului și pedepsirea vinovaților de reprimarea sângeroasă a protestarilor

Prim-ministrul irakian Adel Abdul Mahdi a anunțat miercuri o remaniere a guvernului său, declarând totodată trei zile de doliu național și promițând pedepsirea celor vinovați de împușcarea protestatarilor, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Autoritățile se tem că violențele, în care au murit cel puțin 110 persoane, majoritatea lor demonstranți antiguvernamentali, ar putea escalada în noi conflicte civile după doi ani de relativă stabilitate în Irak, după înfrângerea organizației Stat Islamic în 2017.

Protestele au izbucnit la Bagdad și s-au extins în scurt timp în orașele din sudul țării.

Este însă probabil ca nici reformele anunțate de guvern - printre care mai multe locuri de muncă, subvenții și locuințe -, nici remanierea să nu-i liniștească pe irakieni, care cer, printre altele, o înnoire a clasei politice, nu reciclarea acelorași figuri compromise.

'Vom cere parlamentului să voteze mâine (joi, n.red.) modificări la ministere', a declarat Abdul Mahdi într-o conferință de presă, anunțând, de asemenea, că guvernul va transmite organelor judiciare pentru anchetă numele a sute de oficiali corupți.

Cel puțin 110 persoane au murit și peste 6.000 au fost rănite în capitală și în sudul țării de când forțele de securitate au declanșat reprimarea demonstranților.

Premierul Abdul Mahdi a afirmat că guvernul său nu a dat ordine să se tragă în manifestanți.

Miercuri, autoritățile au redeschis artera care conduce spre piața Tayaran din Bagdad, scena unor proteste însângerate în zilele trecute.

Surse de poliție citate de Reuters afirmă însă că represiunea a continuat în zone din est și nord-vestul capitalei. Poliția i-a fotografiat pe protestatari pentru a-i identifica și aresta, au indicat sursele.

Înalta Comisie pentru drepturile omului, organism irakian semi-oficial, a comunicat că în jur de 500 de persoane au fost puse în libertate din cele 800 reținute săptămâna trecută.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a condamnat recentele violențe și i-a cerut premierului irakian să dea dovadă de maximă reținere și să răspundă nemulțumirilor protestatarilor, a comunicat diplomația americană. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău