Sectorul HoReCa continuă să fie afectat de măsurile restrictive anti-COVID-19 impuse de autorități. „Sistarea activităților în zilele de sâmbăta și duminică este echivalentă cu sistarea activităților pentru o săptămână”

  • 23 Februarie 2021 17:36
Sectorul HoReCa continuă să fie afectat de măsurile restrictive anti-COVID-19 impuse de autorități. „Sistarea activităților în zilele de sâmbăta și duminică este echivalentă cu sistarea activităților pentru o săptămână”

Reprezentanții sectorului HoReCa se declară în continuare afectați de măsurile restrictive impuse de pandemia de COVID-19. Ei spun că le-au scăzut din nou veniturile și sunt în situația de a face concedieri. În cadrul unor audieri publice, organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, reprezentanții HoReCa au declarat că înțeleg necesitatea restricțiilor, dar cer o atitudine echilibrată față de mediul de afaceri.

Managerii de hotele, restaurante și cafenele spun că din cauza pandemiei activitatea lor s-a redus aproape în jumătate, iar noile restricții precum închiderea centrelor comerciale în zilele de sâmbătă și duminică au dus și la disponibilizarea angajaților. Reprezentanții HoReCa și-ar dori mai multă flexibilitate în adoptarea restricțiilor față de acest sector, spune președinta Asociației naționale a restaurantelor și a localurilor de agrement, Aneta Zasavițchi.

De la sfârșitul lunii noiembrie a fost impusă o nouă restricție - limitarea programului de lucru până la ora 22:00, ceea ce înseamnă minus 30 % la sută din buget. Aceasta înseamnă și personal disponibilizat, pentru că oamenii nu mai pot să lucreze în tura de noapte. Noi nu putem la îndoială corectitudinea și logica măsurilor pe care le iau medicii. Vrem că autoritățile care fac parte din această comisie, să aibă o atitudine echilibrată. Când vorbim despre sistarea activității, noi aruncăm niște oameni în stradă. Iar sistarea activităților în zilele de sâmbăta și duminică este echivalentă cu sistarea activităților pentru o săptămână”.

Unii manageri de localuri spun că au fost nevoiți să caute noi împrumuturi, pentru a-și ține afacerile pe linia de plutire. Antreprenorul Vlad Șuleanschi.

Eu reprezint o companie mică. Eram 26 de angajați, am rămas 17. În spatele businessului nu sunt roboți care se gândesc la profit, dar sunt tot oameni. În 2020, cifra de afaceri a scăzut la 64%, echivalentul unui milion de lei. Încercăm să ne ținem cum putem, noi lucrăm cum putem. Personal, sunt disperat. Am luat credite, am luat amenzi, am luat iar amenzi și am ajuns să nu mai pot”.

Reprezentanții HoReCa se arată în continuare nedumeriți de programul limitat de muncă până la ora 22:00 și invocă faptul că nu au existat cazuri în care localurile de agrement să fi fost focare de îmbolnăvire.

Pe de altă parte, autoritățile din domeniul sănătății argumentează că situația este alarmantă, iar restricțiile sunt singura soluție prin care ar putea fi rupt lanțul îmbolnăvirilor. Directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, spune că cetățenii, dar și unii reprezentații ai statului s-au relaxat mult în raport cu pandemia.

Avem un număr de persoane care fac forme ușoare. Și atunci când ne pare că aparent vizitatorii noștri sunt sănătoși, nu excludem că avem persoane asimptomatice, pericol pe care-l prezintă pentru cei din jur. Când avem Cod Roșu, risc sporit de infectare, se prevede sistarea activității nu doar în sistemul HoReCa. Ținând cont de situația economică, am propus anumite măsuri restrictive. După ora 22.00, în mare parte vizitatorii sunt mai degajați și respectă mai puțin normele sanitare”.

Reprezentanții Ministerului Economiei afirmă că prioritară acum este rezistența mediului de afaceri. Ei afirmă că ar avea un plan, menit să diminueze efectele crizei asupra economiei, însă acesta vizează programele de suport în general, în special cele pentru IMM-uri și nu există un capitol special dedicat domeniului HoReCa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău