Sectorul auto din Marea Britanie, afectat de anunțul Ford privind închiderea fabricii de motoare

  • 07 Iunie 2019 11:13
Sectorul auto din Marea Britanie, afectat de anunțul Ford privind închiderea fabricii de motoare

Ford a anunțat că va închide anul viitor o fabrică din Marea Britanie, din cauza scăderii cererii, fiind amenințate 1.700 de locuri de muncă, o nouă lovitură cu care se confruntă industria auto, transmit DPA și Reuters, preluat de AGERPRES.

La fabrica din Bridgend, Țara Galilor, s-au produs anul trecut 20% din cele 2,7 milioane de motoare necesare industriei auto.

În februarie 2020 va fi oprită producția motorului Ford pe benzină de 1,5 litri, iar contractul de furnizare cu Jaguar Land Rover (JLR) expiră în septembrie 2020. "Închiderea unității sprijină modificarea strategiei Ford de a crea afaceri mai eficiente în Europa", se arată într-un comunicat al producătorului auto american.

Guvernul britanic a anunțat că va discuta situația fabricii cu sindicatele și cu reprezentanții Ford.

Ford are două fabrici în Marea Britanie unde se produc motoare, care sunt exportate în Germania, Turcia, SUA și în alte regiuni. Livrările ar putea fi afectate în cazul în care Regatul Unit părăsește UE fără un acord.

Len McCluskey, șeful Unite, cel mai mare sindicat britanic, a dat asigurări că va încerca să salveze fabrica.

Anunțul Ford reprezintă o nouă lovitură pentru industria auto din Marea Britanie, confruntată cu o scădere la aproape jumătate a investițiilor, în principal din cauza incertitudinilor legate de Brexit. Printre companiile care au anunțat că își reduc sau își opresc producția în Marea Britanie se află Jaguar Land Rover,Nissan, Airbus, Sony, Dyson,Toyota și Honda. O serie de investiții sunt amânate, inclusiv decizia grupului francez PSA de a păstra uzina din Ellesmere Port.

În aprilie, Ford anunța că își va reconsidera investițiile în Marea Britanie dacă țara nu va ajunge la un acord care să garanteze o ieșire lină din Uniunea Europeană.

Președintele Ford Europa, Steven Armstrong, a avertizat asupra potențialelor efecte dezastruoase ale unui Brexit fără acord, prin care Regatul Unit părăsește blocul comunitar fără o înțelegere privind viitoarele relații comerciale. Aceasta ar putea însemna tarife vamale și verificări la granițe, care ar putea întrerupe semnificativ afacerile, în special în sectorul auto.

Într-un astfel de scenariu, Ford "va trebui să reflecteze cu seriozitate asupra viitorului pe termen lung al investițiilor sale în Marea Britanie", a declarat Armstrong.

"Am fost foarte consecvenți în a avertiza încă de la referendum că un 'hard' Brexit, un Brexit fără acord, ar fi un dezastru pentru industria auto britanică, inclusiv pentru Ford. Deci, orice acord în care relații comerciale vor însemna tarife vamale și verificări la granițe vor afecta semnificativ afacerea noastră și ne-ar putea costa anual miliarde de dolari", a afirmat șeful Ford Europa.

Acesta a adăugat că producătorul auto cheltuie deja zeci de milioane de dolari pregătindu-se pentru posibilele efecte ale unui Brexit fără acord, care ar putea opri activitatea porturilor și ar încetini livrările de componente și mașini între Europa și Regatul Unit.

Ford, care produce 1,3 milioane de motoare la cele două fabrici din Marea Britanie (Bridgend și Dagenham), a avertizat că în cazul unui "hard" Brexit costurile sale legate de taxele vamale ar putea ajunge la un miliard de dolari.

Ford are în Europa 53.000 de angajați, iar numărul lor ajunge la 68.000 dacă sunt incluși și cei de la societățile mixte, cum ar fi cele din Rusia și Turcia.

Ford are circa 13.000 de angajați în Marea Britanie, aproximativ un sfert din forța sa de muncă din Europa (54.000 de persoane).

Pe lângă fabrica Bridgend din Țara Galilor, compania mai are o unitate la Dagenham, în Essex, și o serie de alte facilități pe teritoriul Regatului Unit.

Ford consideră că în urma votului din 2016 privind ieșirea Marii Britanii din UE a înregistrat pierderi de sute de milioane de lire sterline, în urma deprecierii monedei și a scăderii vânzărilor în Regatul Unit.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajați și 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent și pe piața din România.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău