Secțiile de votare s-au deschis în Regatul Unit pentru alegerile generale cruciale pentru Brexit

  • 12 Decembrie 2019 13:59
Secțiile de votare s-au deschis în Regatul Unit pentru alegerile generale cruciale pentru Brexit

Secțiile de votare s-au deschis joi dimineața în Regatul Unit pentru alegerile generale anticipate cruciale pentru ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană (UE), promisă de premierul conservator în exercițiu Boris Johnson, informează AFP și BBC, potrivit Agerpres.

Este al treilea scrutin legislativ în mai puțin de cinci ani, după alegerile din 2015 și 2017, și primul organizat în decembrie în aproape 100 de ani, iar liderul conservatorilor speră să obțină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul.

"Votați Partidul Conservator al unei singure națiuni, să facem Brexitul și să mergem înainte", i-a îndemnat Boris Johnson pe alegători într-un mesaj video transmis miercuri.

Adversarul său laburist Jeremy Corbyn promite să organizeze, în caz de victorie, un nou referendum asupra Brexit, după cel din 2016 la care o majoritate a britanicilor s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din UE.

Într-unul din ultimele mesaje adresate britanicilor înaintea scrutinului, Corbyn a pus accentul pe mizele "foarte profunde" ale alegerilor de joi. "Ne aflăm literalmente la o bifurcație", a spus el la un miting la Londra.

Cotidianul The Guardian a estimat duminică, analizând rezultatele mai multor sondaje de opinie, că Partidul Conservator al lui Johson ar avea un avans de 11 puncte procentuale în fața Partidului Laburist (43% față de 32% din intențiile de vot).

Alegătorii britanici pot vota până la orele locale 22:00 pentru a-i alege pe cei 650 de parlamentari, după care urmează fie anunțate rezultatele sondajelor efectuate la ieșirea de la urne. Este de așteptat ca primele rezultate să fie anunțate în jurul orelor 23.00.

Ultima dată în Marea Britanie au mai fost organizate alegeri iarna în anul 1974, iar în luna decembrie tocmai în 1923.

Se prevede ca la scrutin să participe circa două treimi dintre alegători, adică peste 30 de milioane de persoane. Totuși, date fiind aversele așteptate joi, în nord sub formă de zăpadă, o parte dintre alegători ar putea fi descurajați să se deplaseze la urne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău