Alegeri prezidențiale în România/ Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale s-au deschis, duminică, la urne fiind așteptați peste 18 milioane de români

  • 10 Noiembrie 2019 08:46
Alegeri prezidențiale în România/  Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale s-au deschis, duminică, la urne fiind așteptați peste 18 milioane de români

În Romania, sunt organizate 18.748 de secții de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 18.217.156 pentru acest scrutin.


Cetățenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

Dacă alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, iar dacă se afla în altă unitate administrativ-teritorială poate vota la orice secție de votare.

Dacă alegătorul îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea. De asemenea, în cazul în care alegătorul are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot.

Cu urna specială pot vota alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, persoanele care în ziua votării se află în țară și care din cauza specificului activității pe care o desfășoară nu se pot prezenta la secția de votare, persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale.

Votul pentru românii din străinătate a început vineri. De asemenea, românii din străinătate au putut vota la acest scrutin prin corespondență.

Secțiile de votare din țară pentru turul I al alegerilor prezidențiale se vor închide duminică la ora 21,00. Votarea poate fi prelungită până la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21,00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

La aceste alegeri s-au înscris 14 candidați. Dacă niciunul dintre candidați nu va avea majoritate de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, va fi organizat al doilea tur de scrutin, în 24 noiembrie, între primii doi clasați. Scrutinul va fi câștigat de candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Mandatul șefului statului este de cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău