Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg: România este un aliat foarte valoros, iar NATO este pregătită să o apere

  • 03 Noiembrie 2022 17:13
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg: România este un aliat foarte valoros, iar NATO este pregătită să o apere

România este un aliat foarte valoros și NATO este pregătită să apere România, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în conferința de presă comună desfășurată miercuri după întâlnirea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Bruxelles, scrie Agerpres.

''România este un aliat foarte valoros. Și apreciez foarte mult contribuțiile sale importante la securitatea noastră comună în această perioadă crucială'', a spus Stoltenberg.

''Sunteți gazda unuia dintre noile grupuri de luptă ale NATO în regiunea Mării Negre. Dați un exemplu în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. Iar România găzduiește un amplasament-cheie al NATO pentru apărarea împotriva rachetelor balistice. De asemenea, salut eforturile diplomatice pe care le exercitați în vederea consolidării NATO, inclusiv prin găzduirea unei reuniuni a miniștrilor de externe NATO la București luna viitoare'', a exemplificat șeful Alianței Nord-Atlantice.

Cei doi oficiali au abordat în timpul întâlnirii războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Stoltenberg a declarat în conferința de presă comună că președintele rus, Vladimir Putin, eșuează pe câmpul de luptă și răspunde cu mai multe atacuri nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, împotriva civililor și a infrastructurii critice și cu o retorică nucleară periculoasă. Am văzut, de asemenea, cum Rusia a acuzat Ucraina că se pregătește să folosească o "bombă murdară" radiologică.

''Acest lucru este absurd. Aliații resping această acuzație vădit falsă. Iar Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru a escalada și mai mult războiul'', a avertizat Jens Stoltenberg, adăugând că NATO nu se va lăsa intimidată sau descurajată să sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, a semnalat că forțele ucrainene devin mai puternice și mai bine echipate în fiecare săptămână și, în același timp, Alianța continuă să-și consolideze propria apărare.

''Întărim prezența NATO de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Avioane de vânătoare din Canada ajută la menținerea securității spațiului aerian al regiunii, iar mii de soldați francezi, olandezi, belgieni și americani se află în România pentru a descuraja agresiunea. Aceste desfășurări trimit un mesaj clar: NATO este

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău