Secretarul general NATO cere aliaților să sprijine Ucraina să câștige războiul și să ofere ajutor rapid și Republicii Moldova

  • 18 Februarie 2023 17:05
Secretarul general NATO cere aliaților să sprijine Ucraina să câștige războiul și să ofere ajutor rapid și Republicii Moldova

La un an de la invazia în toată regula a Rusiei în Ucraina, președintele rus Putin nu plănuiește pacea, ci mai mult război, a declarat sâmbătă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precizând că “trebuie să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga și a se impune ca națiune suverană și independentă în Europa” și, în egală măsură, că aliații NATO trebuie să furnizeze ajutor cât mai curând posibil și Republicii Moldova.

Stoltenberg a luat cuvântul în cadrul unui panel intitulat “Dincolo de NATO: Parteneriate pentru securitatea europeană” de pe scena principală a Conferinței de Securitate de la München, alături de președintele Finlandei, Sauli Niinistö, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și de prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen.

Secretarul general a susținut că, chiar dacă războiul se va încheia mâine, mediul nostru de securitate s-a schimbat pe termen lung.

El a spus că Kremlinul dorește o Europă diferită, în care Rusia controlează vecinii.

Știm, de asemenea, că Beijingul urmărește îndeaproape, pentru a vedea prețul pe care Rusia îl plătește sau recompensa pe care o primește pentru agresiunea sa”, a declarat Stoltenberg, subliniind că războiul din Ucraina demonstrează că securitatea este globală, mai degrabă decât regională, iar apărarea nu este opțională.

Secretarul general a subliniat, de asemenea, importanța rezilienței. “Nu cu mult timp în urmă, mulți au susținut că importul de gaz rusesc era o chestiune pur economică”, a spus el, adăugând că “nu ar trebui să facem aceleași greșeli cu China și cu alte regimuri autoritare”.

În cele din urmă, secretarul general Stoltenberg a subliniat că “cea mai importantă lecție din războiul din Ucraina este că America de Nord și Europa trebuie să fie unite”, subliniind că “fără NATO, nu există securitate în Europa”.

Întrebat despre sprijinul pe care NATO trebuie să-l ofere și Republicii Moldova, având în vedere planurile Moscovei de a destabiliza această țară, înaltul oficial aliat a recunoscut că aliații trebuie să ofere ajutor pentru R. Moldova și a precizat că NATO respectă deciziile acestei țări.

Trebuie să oferim ajutor, toate tipurile de ajutor, cât mai curând posibil pentru Republica Moldova. Georgia și Ucraina, două alte țări care au experimentat agresiunea Rusiei, aspiră să adere la NATO. Republica Moldova nu a luat o decizie pentru a aspira la aderarea la NATO și respectăm complet asta.  Dacă există o altă lecție suplimentară care trebuie învățată din războiul, este că trebuie să ajutăm țările vulnerabile la agresiunea Rusiei cât mai repede și cât mai curând posibil”, a spus el.

Miniștrii apărării din cele 30 de state membre ale NATO au convenit în această săptămână să intensifice sprijinul acordat altor parteneri aflați în situații de risc, și anume pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău