Secretarul general al ONU le solicită statelor să declare ''stare de urgență climatică''

  • 12 Decembrie 2020 17:36
Secretarul general al ONU le solicită statelor să declare ''stare de urgență climatică''

Liderii politici ar trebui să declare "stare de urgență climatică" în țările lor, pentru a evita ca încălzirea globală să ajungă la un nivel catastrofal, a declarat sâmbătă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în alocuțiunea din deschiderea unui summit dedicat climei, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume urmează să se adreseze în cadrul acestui summit de o zi, desfășurat în spațiul virtual, și care are drept obiectiv pregătirea terenului pentru reduceri mai drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Poate cineva să mai respingă faptul că ne confruntăm cu o urgență dramatică? Din acest motiv, azi, lansez un apel către toți liderii de pretutindeni să declare Stare de Urgență Climatică în țările lor până când se va ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon", a declarat Guterres prin videoconferință.

Antonio Guterres a mai susținut că pachetele de reconstrucție economică lansate de la începutul pandemiei cu noul coronavirus reprezintă o oportunitate pentru a accelera tranziția spre un viitor cu niveluri mici ale poluării cu carbon, dar a avertizat că această tranziție nu se produce suficient de rapid.

"Deocamdată membrii G20 cheltuiesc cu 50% mai mult sub forma de stimuli și pachete de salvare oferite unor sectoare legate de producția și consumul de combustibili fosili, decât pentru a trece la energie nepoluantă. Acest lucru este inacceptabil. Trilioanele de dolari necesare pentru reconstrucția post-Covid sunt bani pe care noi îi împrumutăm de la generațiile viitoare. Nu putem folosi aceste resurse pentru politici care să lase pe umerii generațiilor viitoare un munte de datorii și o planetă distrusă", a susținut secretarul general al ONU.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Tue
4

Curs oficial BNM 25 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2724 -0.0311
USD 17.4859 -0.0428
RON 4.3636 -0.0055
UAH 0.6256 -0.0021
RUB 0.2378 0.0011
Arhivă Radio Chișinău