Secretarul general al ONU face apel la o coordonare globală în privința vaccinurilor împotriva coronavirusului

  • 11 Decembrie 2020 20:12
Secretarul general al ONU face apel la o coordonare globală în privința vaccinurilor împotriva coronavirusului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns vineri răspunsul fragmentat la pandemia de coronavirus și a făcut apel la o coordonare globală în privința vaccinurilor, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Într-un mesaj video adresat forumului anual al Premiului Nobel pentru Pace, Guterres a spus că lumea se confruntă cu "un dușman comun", virusul.

"Din păcate, guvernele nu au oferit un răspuns comun la această amenințare globală", a spus el, adăugând că faptele și orientările științifice oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar fi trebuit să fie baza pentru o acțiune globală coordonată.

"Răspunsul a fost fragmentat și haotic, cu țări, regiuni și chiar orașe care concurează unele împotriva altora pentru bunurile esențiale și lucrătorii din prima linie", a mai declarat secretarul general al ONU.

"Nu putem permite ca același lucru să se întâmple și în privința accesului la vaccinurile împotriva COVID-19, care trebuie să fie un bun public global", a adăugat el.

Guterres a spus că pandemia este o dovadă că lumea are nevoie de consolidarea multilateralismului și de instituții internaționale mai puternice.

El a mai precizat că există inegalități în relațiile de putere globale, evidențiind în special componența Consiliului de Securitate al ONU.

"Națiunile care s-au impus în urmă cu mai mult de șapte decenii au refuzat să ia în considerare reforme", a declarat Guterres, cerându-le țărilor africane și lumii în curs de dezvoltare în sens larg să aibă o voce mai puternică în sistemul global de luare a deciziilor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău