Secretarul general al ONU cere o încetare a focului imediată în Fâșia Gaza

  • 13 Mai 14:57
Secretarul general al ONU cere o încetare a focului imediată în Fâșia Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat duminică un apel la încetarea ''imediată'' a focului în Fâșia Gaza, la eliberarea ostaticilor și la o creștere a ajutorului pentru enclava palestiniană supusă unui asediu israelian, relatează AFP, scrie Agerpres.

''Îmi reiterez apelul, apelul lumii întregi la o încetare a focului umanitară imediată, la eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la o creștere imediată a ajutorului umanitar. Dar o încetare a focului nu ar fi decât un început. Va fi un drum lung pentru a înlătura traumele cauzate de acest război'', a declarat Guterres într-o intervenție video la o conferință internațională a donatorilor desfășurată în Kuweit, la care face referire sursa.

În ajuns, el avertizase cu privire la o ''catastrofă umanitară colosală'' în cazul unui asalt israelian de amploare asupra Rafah, oraș din sudul Fâșiei Gaza.

Pe de altă parte, o rachetă trasă sâmbătă noaptea din Fâșia Gaza a lovit o clădire rezidențială din orașul israelian Așkelon.

Trei persoane au fost rănite în acest atac asupra orașului israelian situat la aproximativ 10 kilometri nord de Fâșia Gaza.

Conflictul actual dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanților palestinieni în sudul Israelului, când cel puțin 1.170 de persoane au fost ucise. Alte 250 de persoane au fost luate ostatice și duse în Fâșia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operațiune terestră, împotriva pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza. Potrivit autorităților Hamas, acțiunile militare israeliene s-au soldat până sâmbătă la prânz cu 34.971 de morți și peste 78.500 de răniți în rândul palestinienilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău