Secretarul general al ONU: Armele nucleare trebuie eliminate ''înainte să ne elimine ele pe noi''

  • 21 Iunie 2022 13:31
Secretarul general al ONU: Armele nucleare trebuie eliminate ''înainte să ne elimine ele pe noi''

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel marți la dezarmare nucleară, la începutul unei conferințe de trei zile, la Viena, la care participă circa 80 de țări semnatare ale Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare, relatează dpa, citat de AGERPRES.

"Să eliminăm aceste arme înainte să ne elimine ele pe noi", a declarat Antonio Guterres într-un mesaj transmis prin videoconferință.

Actualul arsenal global de aproximativ 13.000 de focoase nucleare este o "rețetă" pentru posibila distrugere a planetei, având în vedere o lume afectată de conflict și neîncredere, a declarat marți șeful ONU.

Președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Peter Maurer, a descris Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare (TPNW) ca fiind o "piatră de hotar".

Tratatul, care a intrat în vigoare în ianuarie 2021, obligă țările semnatare să nu se angajeze în niciun fel de activități legate de arme nucleare și cere să fie luate în considerare consecințele lor umanitare.

La rândul său, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a subliniat urgența dezarmării nucleare totale. Austria a fost unul dintre inițiatorii tratatului.

TPNW a fost semnat de 86 de țări și ratificat de 65 și are ca scop prelungirea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), care a intrat în vigoare în 1970.

Nouă țări dețin arme nucleare la nivel global. Aceste țări, împreună cu NATO, nu participă la Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău