Secretarul general al ONU apreciază că lumea se află într-o situație mai rea decât acum cinci ani și consideră că diplomația este „cea mai rațională cale” în criza Rusia-Ucraina

  • 21 Ianuarie 2022 19:42
Secretarul general al ONU apreciază că lumea se află într-o situație mai rea decât acum cinci ani și consideră că diplomația este „cea mai rațională cale” în criza Rusia-Ucraina

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a apreciat că ”cea mai rațională metodă” de a rezolva criza de la granița ucraineană este prin ”diplomație și discuții serioase”, iar o invazie a Rusiei în Ucraina, în legătură cu care speră să se înșele, va avea ”consecințe teribile”.

Într-un interviu pentru Associated Press, citat de Digi24, acordat în ajunul prezentării priorităților sale pentru 2022 în fața celor 193 de națiuni membre ale ONU, Antonio Guterres și-a exprimat îngrijorarea pentru situația actuală globală, despre care crede că este mai rea decât acum cinci ani din cauza pandemiei de COVID-19, a crizei climatice și a tensiunilor geopolitice care se fac răspunzătoare pentru declanșarea conflictelor în mai multe zone pe glob.

Acesta a menționat că apelul său la pace, lansat în prima zi a primului său mandat în fruntea Națiunilor Unite, la 1 ianuarie 2017, și prioritățile pe care le-a detaliat atunci, și anume prevenirea conflictelor și abordarea inegalităților globale și a crizei climatice, nu s-au schimbat.

”Secretarul general al ONU nu are nicio putere. Noi putem doar influența, convinge, media, dar nu am nicio putere”, a explicat Guterres care sunt limitele postului pe care îl deține, despre care credea înainte de a-l prelua că oferă oportunitatea ”de a construi poduri în vederea identificării unor soluții care să fie în beneficiul tuturor celor implicați”.

Guterres a evidenția trei priorități imediate care ”mă preocupă enorm”:

  • lipsa vaccinărilor în mari părți ale lumii, în special în Africa;
  • necesitatea de a reduce emisiile cu 45% în acest deceniu pentru a atinge obiectivul de menținere a temperaturii globale la 1,5 grade Celsius
  • situația financiară ”extrem de nedreaptă” din lume, care favorizează țările bogate.

”Avem nevoie de o reformă profundă în sistemul nostru financiar internațional pentru a ne asigura că există mai multă dreptate în modul în care sunt disponibile resursele pentru a permite ca redresarea să fie posibilă peste tot”, a subliniat oficialul ONU.

Referitor la o altă problemă majoră, Guterres a subliniat că poporul afgan nu poate fi pedepsit colectiv pentru ”lucrurile greșite care sunt făcute de talibani”, astfel că este absolut esențial să se mărească masiv ajutorul umanitar ”pentru că afganii se află într-o situație disperată, cu riscuri de moarte prin foamete” și boli, într-o iarnă friguroasă cu COVID-19.

”Mai mult de jumătate din populație are nevoie disperată de ajutor umanitar”, a spus el, iar banii trebuie injectați în economie pentru a asigura funcționarea băncilor afgane și pentru ca medicii, profesorii, inginerii și alți lucrători să fie plătiți pentru a preveni colapsul economic al țării.

Fostul prim-ministru al Portugaliei și fost Înalt Comisar al ONU pentru refugiați,Antonio Guterres a preluat ștafeta de la Ban Ki-moon pe data de 1 ianuarie 2017. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău