Secretarul general al ONU a decernat în premieră Medalia pentru curaj excepțional

  • 24 Mai 2019 18:45
Secretarul general al ONU a decernat în premieră Medalia pentru curaj excepțional

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a decernat vineri, în premieră, ''Medalia pentru curaj excepțional'' unui membru al Căștilor albastre ale Națiunilor Unite din Malawi, care a murit în noiembrie anul trecut în Republica Democratică Congo, salvându-i viața unui coleg tanzanian rănit, relatează AFP,citat de Agerpres.

Este vorba de o distincție înființată în 2014 și a cărei denumire completă este "Medalia Căpitan Mbaye Diagne pentru curaj excepțional", în memoria unui alt membru al Căștilor albastre, un militar senegalez care a salvat sute de persoane în timpul genocidului din Rwanda din 1994, cu prețul propriei vieți.

Medalia i-a fost remisă de către Antonio Guterres, în cursul unei ceremonii desfășurate la sediul Națiunilor Unite din New York, văduvei înlăcrimate a lui Chancy Chitete, militar din Malawi ucis într-o operațiune din estul RDC împotriva grupării Forțele armate democratice.

În noiembrie 2018, Chancy Chitete a plecat din unitatea sa pentru a-l ajuta, sub gloanțele inamicului, pe caporalul tanzanian Ali Khamis Omary, grav rănit și care nu se mai putea mișca. După ce a reușit să-i acorde primul ajutor, Chitete însuși a fost rănit mortal, în schimb Omary a supraviețuit.

În prezent, ONU are circa 100.000 de Căști albastre, angajate în circa 15 operațiuni pe plan mondial.

Potrivit cifrelor Națiunilor Unite, în medie 100 de Căști albastre și-au pierdut viața anual, începând din 2008. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău