Secretarul general al NATO, sceptic în privința instalării unei misiuni ONU în estul Ucrainei

  • 17 Februarie 2018 21:59
Secretarul general al NATO, sceptic în privința instalării unei misiuni ONU în estul Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat sâmbătă scepticismul cu privire la posibilitatea desfășurării unei misiuni de pace a ONU în estul Ucrainei în timpul apropiat, într-o declarație făcută în marja Conferinței de securitate de la Munchen, în care a apreciat că nu prea s-a avansat în deblocarea situației din regiunea Donbas, potrivit dpa.

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel evocase anterior o inițiativă a președintelui rus Vladimir Putin, care propunea o misiune a ONU în Donbas, adăugând că, dacă acest lucru ar reuși, aceasta ar fi un motiv pentru a începe reducerea
sancțiunilor împotriva Rusiei.

În declarația sa, Stoltenberg a spus că este important să continuăm cu această chestiune (a misiunii ONU), dar că "avem nevoie de progrese mai mari în privința aplicării Acordului de la Minsk". În 2014, un acord între Ucraina, Rusia și reprezentanți ai rebelilor separatiști din cele două regiuni din est nu a reușit să oprească luptele din Donețk și Lugansk.

Potrivit lui Stoltenberg, acest conflict a fost principalul motiv al deteriorării relațiilor dintre NATO și Rusia.

Planul lui Putin privind misiunea ONU vizează protejarea observatorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ar urma să fie desfășurată în Donbas în baza Acordului de la Minsk.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a criticat modul în care Ucraina este confruntată cu o "alegere falsă" - fie să aibă relații bune cu Uniunea Europeană, fie cu Rusia.

"Noi mai mult decât oricare altă țară dorim ca această criză să fie rezolvată", a spus el, acuzând guvernul președintelui Petro Poroșenko de sabotarea eforturilor de pace în așa-zisul format Normandia, care include Franța, Germania, Rusia și Ucraina.

Aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei din 2014 până în prezent, potrivit unor estimări ale ONU. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău