Secretarul general al NATO insistă ca aliații să-și respecte obiectivele în privința bugetului apărării

  • 10 Iunie 2020 09:48
Secretarul general al NATO insistă ca aliații să-și respecte obiectivele în privința bugetului apărării

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat ca aliații să-și respecte obiectivele în privința bugetului apărării, în pofida problemelor economice generate de pandemia de COVID-19, relatează miercuri dpa, preluat de Agerpres.

"Văd scăderea economică din statele membre și știu că este nevoie de creșterea cheltuielilor în numeroase sectoare pentru a contracara această scădere", a declarat Stoltenberg în comentarii publicate miercuri de cotidianul Die Welt.

Dar amenințările și provocările de securitate care existau dinainte de criză nu s-au diminuat în timpul pandemiei, a subliniat secretarul general al NATO.

"Rusia continuă să-și modernizeze forțele militare, echilibrul global al puterilor se modifică dată fiind ascensiunea Chinei, iar organizația teroristă Stat Islamic încearcă din nou să câștige teren în Siria și Irak", a spus Stoltenberg.

Statele membre ale NATO au convenit asupra unui obiectiv comun de a crește bugetul apărării la 2% din PIB până în 2024, amintește dpa.

Germania și-a majorat semnificativ cheltuielile cu apărarea în ultimii ani, dar acestea s-au situat în 2019 la numai 1,38% din PIB, iar președintele american Donald Trump a criticat în mod repetat guvernul german, acuzându-l că nu investește suficient în sectorul militar.

Pentru 2020, cheltuielile de apărare revizuite ca urmare a crizei economice ar urma să corespundă probabil unui procent de peste 1,5% din PIB, în Germania.

Comparativ, în 2019 SUA au cheltuit cu apărarea circa 730 miliarde de dolari, potrivit cifrelor NATO, corespunzând unei cote de 3,4% din PIB. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău