Secretarul general al NATO critică ''eșecul autorităților afgane'' în fața ofensivei talibanilor

  • 17 August 2021 19:10
Secretarul general al NATO critică ''eșecul autorităților afgane'' în fața ofensivei talibanilor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a imputat marți preluarea puterii de către talibani "eșecului autorităților afgane", incapabile să împiedice "această tragedie", dar a apărat angajamentul Alianței, recunoscând totodată că trebuie învățate "lecții, "relatează AFP și Reuters.

Forțele NATO "au luptat cu curaj" în Afganistan, dar au fost surprinse de "prăbușirea politică și militară din ultimele săptămâni, cu o rapiditate care nu a fost anticipată", a spus el Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă.

"Autoritățile politice afgane au eșuat în a le ține piept talibanilor și în a ajunge la soluția pașnică pe care afganii înșiși o doreau cu disperare", a adăugat el, potrivit Agerpres.

"Eșecul autorităților afgane este cel care a dus la tragedia pe care o vedem astăzi", a subliniat el.

În perioada imediat următoare, NATO face eforturi "să garanteze securitatea" personalului său civil și a angajaților săi afgani prezenți la fața locului și "lucrează neîncetat pentru a-și continua operațiunile pe aeroportul din Kabul", a precizat Stoltenberg, după o reuniune a ambasadorilor statelor membre ale Alianței.

"Circa 800 de civili care lucrează pentru NATO au rămas (la Kabul) pentru a asigura funcții cruciale în circumstanțe foarte complicate, inclusiv traficul aerian, gestionarea carburanților și a comunicațiilor", a adăugat el.

După scenele de haos de luni, care au dus la o suspendare a zborurilor la Kabul, "operațiunile de pe aeroport se reiau gradual și, la reuniunea de marți, membrii Alianței au anunțat trimiterea de avioane suplimentare" pentru a asigura evacuările, a precizat secretarul general al NATO.

"Talibanii trebuie să respecte și să faciliteze plecarea în siguranță a celor care doresc să părăsească aeroportul, iar drumurile și frontierele trebuie să rămână deschise", a avertizat el.

Preluarea puterii de către talibani a avut loc în contextul în care SUA și NATO au început în mai retragerea celor 9.500 de militari ai lor.

"Trebuie să avem o evaluare onestă și lucidă a angajamentului NATO în Afganistan. În pofida investițiilor și a sacrificiilor considerabile din partea noastră timp de două decenii, prăbușirea a fost rapidă și bruscă. Se pot învăța numeroase lecții", a recunoscut Jens Stoltenberg.

Totuși, "trebuie recunoscute și progresele înregistrate" de la începutul intervenției occidentale, menită "să împiedice țara să servească drept refugiu pentru terorismul internațional" după atentatele de la 11 septembrie 2001, a subliniat el.

Astfel, "în două decenii, nu au existat atacuri teroriste organizate din Afganistan pe teritoriul țărilor Alianței", a observat secretarul general al NATO.

"Cei care preiau puterea au responsabilitatea de a asigura că teroriști internaționali nu se instalează din nou" în țară, a adăugat Stoltenberg.

De asemenea, "datorită prezenței noastre militare și susținerii comunității internaționale, o nouă generație de bărbați și femei au crescut în Afganistan, educându-se, luând parte la politică, gestionând întreprinderi și profitând de media dinamice (...) Aceste progrese nu vor putea fi șterse atât de ușor", și-a exprimat speranța secretarul general al NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău