Secretarul general al NATO cere Georgiei reforme democratice în vederea aderării la alianță

  • 18 Martie 19:05
Secretarul general al NATO cere Georgiei reforme democratice în vederea aderării la alianță

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Georgiei să consolideze reformele democratice, transmite AFP.

'NATO rămâne alături de voi în timp ce vă continuați drumul către o democrației mai puternică și o integrare euro-atlantică completă', le-a transmis el georgienilor la Tbilisi, într-o conferință de presă comună cu premierul Irakli Kobahidze. 'Este important ca Georgia să continuă să-i întărească reformele interne, valorile democratice și statul de drept, inclusiv prin organizarea de alegeri parlamentare libere și corecte în octombrie acest an', a subliniat Stoltenberg.

Liderii statelor membre ale NATO au decis, la summitul din 2008 de la București, că Georgia poate deveni membră a alianței. Fosta republică sovietică nu a obținut însă deocamdată statutul oficial de candidată, reamintește AFP.

Guvernul condus de Kobahidze a fost criticat tot mai vehement pe plan internațional pentru degradarea situației din Georgia în privința respectului pentru democrație. Opoziția acuză partidul de guvernământ că încurajează alunecarea spre un regim autoritar și că face jocul Rusiei.

Secretarul general al NATO a apreciat că țara se confruntă cu probleme 'foarte complicate' în domeniul securității, având în vedere 'ambițiile imperiale' ale Moscovei.

Georgia și Rusia s-au confruntat în 2008 într-un război de scurtă durată. Obiectivul aderării la NATO este înscris în Constituția georgiană și susținut, potrivit sondajelor de opinie, de circa 80% din cetățeni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău