Secretarul general al NATO a îndemnat Rusia să respecte tratatul INF și a avertizat că Alianța va lua măsuri de apărare

  • 31 Iulie 2019 19:15
Secretarul general al NATO a îndemnat Rusia să respecte tratatul INF și a avertizat că Alianța va lua măsuri de apărare

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat miercuri Rusia să revină la respectarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), pentru a permite salvarea în ultimul moment a acordului, avertizând că Alianța Nord-Atlantică va lua măsuri de apărare și disuasiune, informează Mediafax.

"Asistăm la dispariția Tratatului INF. Dar încă putem face un apel adresat Rusiei pentru revenirea la respectarea termenilor și pentru salvarea Tratatului", a declarat miercuri Jens Stoltenberg, citat de agenția Associated Press.

"Alianța Nord-Atlantică va face ceea ce este necesar pentru a avea un sistem credibil de disuasiune și apărare", a precizat Stoltenberg.

Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Președintele Vladimir Putin a semnat, în martie, un decret care prevede suspendarea participării Rusiei la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), după decizia similară a Statelor Unite.

Vladimir Putin a avertizat că Rusia va adopta măsuri simetrice și asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău