Secretarul General al MAI a participat la Adunarea Generală ONU în cadrul Reuniunii privind siguranța rutieră

  • 01 Iulie 2022 15:29
Secretarul General al MAI a participat la Adunarea Generală ONU în cadrul Reuniunii privind siguranța rutieră

„Secretarul General al MAI, Serghei Diaconu, a reprezentat joi, 30 iunie, Republica Moldova la Reuniunea ONU privind siguranța rutieră, unde a ținut un discurs în cadrul Sediului Națiunilor Unite din New York (SUA)”, se arată într-un comunicat al MAI.

Înainte de 2013, Republica Moldova avea cei mai alarmanți indicatori de siguranță rutieră din Europa, având în medie peste 100 de decese și 855 de răni grave la 100 de autovehicule. Prin adoptarea unei abordări de sistem sigur și aplicarea strictă a regulamentului circulației rutiere, în timp ce în 2012 aproximativ 16% dintre accidentele rutiere au fost fatale, în 2021, chiar și cu mai multe vehicule pe cap de locuitor, rata mortalității a scăzut la aproximativ 9% (cea mai scăzută din ultimii 10 ani).

Republica Moldova depune toate eforturile pentru a îndeplini noile obiective globale de reducere atât a deceselor rutiere, cât și a traumatismelor, așa cum au convenit statele membre ONU. Astfel, aliniem cadrul național existent la valorile și principiile Planului Global, introducând măsuri de coordonare strategică și monitorizare instituțională.

„Am inițiat discuții cu Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite pentru lansarea unei evaluări a performanței securității rutiere în Republica Moldova. La fel, în urmă cu doar două săptămâni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat un nou pachet de modificări legislative, menite să disciplineze șoferii care încalcă sistematic regulile circulației rutiere. Cu toate acestea, cunoaștem că acest lucru nu va fi suficient pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung. În acest sens, solicităm asistență din partea partenerilor noștri internaționali, pentru a ne ajuta să implementăm toate îmbunătățirile necesare”, a menționat secretarul general.

Noul Plan global pentru siguranța rutieră solicită fiecărui guvern să aibă o abordare mai largă. Astfel, trebuie regândită utilizarea terenurilor și transportului multimodal, astfel încât drumurile să fie mai prietenoase pentru pietoni și copii, iar orașele să fie mai centrate pe oameni.

„Dacă o țară în curs de dezvoltare a reușit să obțină niște rezultate tangibile, oricine poate. Îndemnăm guvernele să adopte cât mai curând planuri cuprinzătoare și realiste de siguranță rutieră. Nu vă mai plângeți de lipsa de resurse și de finanțare și începeți să investiți în siguranță pentru toți participanții la trafic, în special pentru tineri. O infrastructură rutieră mai sigură, o educație mai bună în materie de siguranță și o aplicare inteligentă a legii pot salva vieți”, a conchis Serghei Diaconu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău