Secretarul general al forului european, despre Planul de acțiuni al CE pentru R. Moldova: „Este produsul unei strânse cooperări dintre CE și autoritățile moldovene, fiind o declarație clară a intențiilor noastre comune”
-
19 Aprilie 2021 13:49
Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 a fost lansat oficial astăzi, 19 aprilie, la Strasbourg, în prezența președintei Maia Sandu și a secretarului general al forului european, Marija Pejčinović Burić.
Noul plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Rep. Moldova vizează îmbunătățirea legislației, instituțiilor și practicilor naționale în conformitate cu standardele europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației. Secretarul general al forului european Marija Pejčinović Burić a declarat că planul prevede, între altele, măsuri pentru a spori independența și responsabilitatea sistemului judiciar din Rep. Moldova, a dezvolta capacitatea autorităților și instituțiilor în lupta împotriva corupției și spălării banilor.
”Acest nou plan este produsul unei strânse cooperări dintre Consiliul Europei și autoritățile moldovene, fiind o declarație clară a intențiilor noastre comune. El reflectă angajamentul de a susține țara, ajutând-o să facă față necesităților în corespundere cu standardele europene și să implementeze recomandările monitorilor. Implementarea recomandărilor GRECO va spori capacitățile de recuperare a bunurilor delapidate, de combatere a spălării banilor, finanțării terorismului și a altor practici corupte și ilegale”.
Maia Sandu a subliniat că lupta împotriva corupției și reforma sistemului de justiție sunt printre prioritățile și a asigurat forul european că în calitatea sa de președintă a Rep. Moldova va continua să lucreze pentru transformarea țării.
”Noul plan de acțiuni reconfirmă angajamentul Rep. Moldova pentru o cooperare profundă cu Consiliul Europei și intenția noastră de a continua transformarea țării. Consiliul Europei, a fost pentru noi, timp de 26 de ani, un partener de încredere, un gardian al valorilor și standardelor europene, o gazdă pentru dezbateri deschise și sincere. Această relație este vitală pentru noi. Lupta cu corupția și reformarea justiției sunt prioritățile principale ale noii foi de parcurs și acestea sunt și prioritățile mele de bază în Rep. Moldova”.
Alte direcții din Planul de acțiuni vizează reformarea sistemului penitenciar, promovarea standardelor europene de bună guvernare privind mass-media și internetul, îmbunătățirea protecției datelor, alinierea legislației și a practicilor naționale la normele europene de combatere a discriminării, precum și consolidarea cadrul național de protecție a copilului.