Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, vine la Chișinău

  • 28 Mai 2017 10:49
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, vine la Chișinău

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, va efectua săptămâna viitoare, în perioada 30-31 mai, o vizită oficială la Chișinău, la invitația Guvernului Republicii Moldova. Oficialul are programate o serie de întrevederi cu reprezentanții guvernării, ai societății civile, dar și ai partidelor extra-parlamentare. De asemenea Thorbjorn Jagland va participa la lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova.  

Potrivit unui comunicat al Ministerului moldovean de Externe, vizita Secretarului general al Consiliului Europei la Chișinău are drept obiectiv dezvoltarea și consolidarea parteneriatului dintre Republica Moldova și Consiliul Europei, lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pe perioada 2017-2020, precum și stabilirea priorităților viitoare de cooperare bilaterală. 

Documentul a fost adoptat de către Delegații Comitetului de Miniștri al CoE la data de întâi februarie 2017 și are drept scop susținerea implementării reformelor în domeniile prioritare, precum combaterea corupției și spălării banilor, sporirea independenței și eficacității sistemului judiciar, lupta împotriva relelor tratamente și a impunității, consolidarea libertății presei și a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. 

Thorbjorn Jagland ar urma să mai discute cu guvernarea de la Chișinău modalitățile și condițiile de alocare a ajutorului macro-financiar european pentru Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro. 

De asemenea, oficialul european va susține o prelegere publică la Universitatea de Stat din Moldova, privind provocările și amenințările la adresa securității democratice.

De notat că Thorbjorn Jagland, a fost primul demnitar de nivel înalt care în 2015 a declarat că Republica Moldova este un stat capturat, aflat la marginea prăpastiei. Într-un articol publicat în The New York Times, el a vorbit atunci despre pericolele care planează asupra Republicii Moldova, afirmând că statul capturat de oligarhi trebuie să fie întors cetățenilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău