Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a răspuns lui Vlad Filat care i-a adresat o scrisoare (DOC)

  • 28 Ianuarie 2019 16:25
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a răspuns lui Vlad Filat care i-a adresat o scrisoare (DOC)

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, se interesează și urmărește îndeaproape evoluțiile privind drepturile omului și democrația în Republica Moldova. Oficialul european a menționat că recepționează rapoarte de la diferite entități ale Consiliului Europei, care continuă să urmărească cu atenție respectarea de către autorități a valorilor și principiilor acestei organizații, în particular înaintea viitoarelor alegeri parlamentare.

Despre aceasta a scris Thorbjørn Jagland în răspunsul la scrisoarea fostului premier al R. Moldova, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere.

Potrivit agenției INFOTAG, copia răspunsului oficialului european a plasat-o luni, pe rețelele sociale, avocatului fostului premier, Victor Munteanu, care a menționat că Filat l-a informat pe secretarul general în scrisoarea sa despre "numeroasele încălcări ale prevederilor Convenției europene a drepturilor omului în privința sa".

"În particular, este vorba de ridicarea imunității de către Parlamentul Republicii Moldova contrar prevederilor legale, judecarea cauzei în ședință închisă, refuzul admiterii cererilor de audiere a martorilor apărării, refuzul efectuării expertizei financiare precum și revocarea mandatului său de deputat înaintea deciziei irevocabile a Curții Supreme de Justiție etc.", a scris avocatul.

Potrivit lui, Vlad Filat l-a informat pe Thorbjørn Jagland că noul dosar intentat în privința sa are la bază aceleași fapte reținute în prima cauză penală și și-a exprimat îngrijorarea că acesta va fi folosit în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din RM.

Vlad Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de detenție cu confiscarea averii și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani.  Procurorii au expediat în instanța de judecată al doilea dosar penal împotriva lui Filat la mijlocul lunii ianuarie. El este acuzat că din banii furați de la Banca de Economii a achitat pentru serviciile unei companii americane de lobby suma de 12,8 milioane de lei. Procurorii au calificat acest lucru drept "spălare de bani în proporții deosebit de mari". Dacă Filat va fi găsit vinovat, el riscă încă 10 ani de închisoare.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a răspuns lui Vlad Filat care i-a adresat o scrisoare (DOC)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău