Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană: „Republica Moldova este un partener al NATO. De trei decenii ajutăm deja Republica Moldova în multe privințe”

  • 19 Februarie 2023 15:30
Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană: „Republica Moldova este un partener al NATO. De trei decenii ajutăm deja Republica Moldova în multe privințe”

„Republica Moldova este un partener al NATO. De trei decenii ajutăm deja Republica Moldova în multe privințe”, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, într-un interviu acordat Deutsche Welle.

Mircea Geoană a afirmat că alianța militară respectă statultul de neutralitate al Republicii Moldova, prevăzut în Constituție.

„Dar vedem o intensificare a parteneriatului dintre Republica Moldova și NATO. Răspundem la solicitări pe care guvernul și președintele Republicii Moldova ni le adresează, atât NATO ca organizație, cât și aliaților individuali. Președinta Maia Sandu are dreptate: a fi neutru nu înseamnă a fi slab în materie de apărare”, a spus Mircea Geoană în interviu. 

Potrivit oficialului NATO, este foarte important faptul că Republica Moldova este un partener atât al NATO cât și al Uniunii Europene.

„Faptul că UE a oferit Ucrainei, dar și Republicii Moldova, perspectiva de a deveni membre ale blocului comunitar, a ajutat într-un fel Republica Moldova să reziste uriașelor presiuni ale Rusiei”, a spus Mircea Geoană.

În context, Secretarul General adjunct NATO a menționat că împotriva Republicii Moldova Rusia și-a desfășurat întreg arsenalul de război hibrid.

„Nu este un război deschis ca în Ucraina, dar cu toate acestea presiunile împotriva Republicii Moldova sunt uriașe, la fel și în Georgia și Bosnia-Herțegovina. De aceea îi ajutăm chiar mai mult pe acești parteneri care se confruntă cu presiuni imense din partea Rusiei”, a declarat Mircea Geoană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău