Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană: „Nu cred că există un risc militar din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova”

  • 05 Martie 2023 13:25
Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană: „Nu cred că există un risc militar din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că dacă Republica Moldova dorește să vină în Europa, acum este momentul să facă o opțiune, precizând că trebuie să îi fie mai puțin frică de Rusia, care de-abia se descurcă în Ucraina. El a precizat că nu crede că este un risc militar la adresa Republicii Moldova din partea Rusiei.

Mircea Geoană a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum interpretează gestul președintelui american Joe Biden de a cere liderilor politici să o aplaude în picioare pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, scrie news.ro.

“Cred că este un gest foarte frumos. Și cred că este un gest meritat, pentru că, deși Republica Moldova e într-adevăr o țară mult mai mică ca dimensiune, nu este în conflict direct deși Rusia face o presiune gigantică asupra Republicii Moldova și face presiune pe toate fronturile. Este război hibrid la maximum. Nu e război cald ca în Ucraina, dar este război hibrid la maxim împotriva Republicii Moldova. Și nu doar președintele Biden spune acest lucru. Eu îmi aduc aminte, președintele Macron, cancelarul Scholz. Nu mai vorbesc de liderii români”, a afirmat Mircea Geoană.

El a adăugat că Republica Moldova are acum un profil foarte ridicat în Occident.

“Republica Moldova are un profil foarte, foarte ridicat acum, în lumea occidentală, inclusiv la noi, la NATO. Ei sunt parteneri cu NATO de 30 de ani. Noi respectăm faptul că este o țară neutră. Constituția Republicii Moldova spune că e o țară neutră, dar nu e o țară indiferentă pentru NATO. Și mai este ceva în plus și eu lucrez extrem de mult în această direcție. Republica Moldova este un partener comun al NATO și al Uniunii Europene. De aceea, mă bucur foarte mult că președintele Macron și liderii europeni au decis să facă summitul, al doilea summit al comunității politice Europene la Chișinău, la final de mai, început de iunie”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

El a subliniat că dacă Republica Moldova dorește să trăiască în continuare în sărăcie, atunci va rămâne sub influența rusească, iar dacă vrea să aibă o șansă să schimbe lucrurile, atunci Europa este locul potrivit pentru așa ceva.

“Dar Republica Moldova are nevoie de foarte multă susținere și ei au avut poate timp de 30 de ani iluzia că dacă se numesc neutri sunt feriți de probleme. Nu este așa. Lumea este în schimbare. Eu sper că și pentru cei care nu sunt neapărat etnici români, români de-ai noștri în Republica Moldova sau cei care poate că nu văd politic lucrurile la fel cum le văd cei care conduc acum Republica Moldova să înțeleagă un lucru simplu și ăsta e apelul meu pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, că sunt de etnie rusească sau etnie ucraineană sau găgăuzi sau ce sunt dânșii, că nu există vreo șansă ca ei să aibă o viață cât de cât îndestulată dacă rămân în zona gri. Iar dacă vor să trăiască în continuare în sărăcie, să fie cea mai săracă țară din Europa, soluția e simplă, rămâi în sfera de influență rusească. Vrei să ai o șansă să te ridici, să te dezvolți, indiferent de unde vii, indiferent dacă acasă vorbești românește sau rusește, acasă la tine, să ai o viață mai decentă, tu și copiii tăi, să poți să ieși din sărăcie, să faci un lucru mai bun în Europa este locul. Deci cred că trebuie să spunem un lucru foarte, foarte clar. Maia Sandu este un lider absolut remarcabil. și ea, și colegii săi, mă întâlnesc cu foarte mulți din miniștrii din guvernul ei. Toți sunt foarte buni. Vă spun că sunt miniștri unu și unu foarte, foarte buni”, a mai transmis Geoană.

El crede că șansa Republicii Moldova de a evada de la periferia Europei este în această perioadă.

“Șocul geostrategic care a influențat căderea comunismului a fost dizolvarea URSS-ului. Și dizolvarea URSS-ului a antrenat războiul din Transnistria. Șansa ca dânșii să evadeze de la periferia Europei vine o dată la câteva generații. Acum este momentul.Dacă vor să stea acolo, e decizia dânșilor. Dar dacă vor să vină alături de noi în Europa, alături de noi, în lumea democratică și civilizată și mai prosperă, e momentul să facă o opțiune și trebuie să le fie mai puțin frică de Rusia pentru că Rusia de-abia se descurca cu Ucraina. Nu cred că este un risc militar la adresa Republicii Moldova în acest moment”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO. 

Întrebat dacă vede fezabilă varianta unirii României cu Republica Moldova, Mircea Geoană a răspuns: “Nu pot să fac astfel de observații, am o calitate oficială și în clipa în care spun ceva se interpretează diferit. Dar cred că destinul Republicii Moldova este european. Este alături de români, alături restul Europei. Ce formă, în ce formulă se va întâmpla, eu cred că dacă Republica Moldova, cu sprijinul nostru, al tuturor, se apropie către Uniunea Europeană, multe din lucrurile pe care le discutăm de multe, multe decenii și de secole, acest ping-pong istoric de la 1812 încoace e o discuție Unde este Basarabia? Unde este astăzi Republica Moldova? Eu spun cu fermitate că locul acestor teritorii care au fost românești și care astăzi e un stat independent aparține Europei. Suntem împreună în acest proiect. Evident, timpul ne va spune  care sunt formulele concrete care vor putea concretiza acest lucru”.

El a mai fost întrebat cât de iminentă este o lovitură de stat din partea Rusiei la Chișinău.

“Avem o experiență destul de intensă din Muntenegru în 2016. Și există într-adevăr din partea Federației Ruse un fel de reflex, un reflex imperial. În clipa în care o țară, să spunem Muntenegru, era pe cale să adere la NATO, au încercat să o oprească. În clipa în care Ucraina, înainte de Maidan, a încercat să meargă către Europa prin acordul de liber schimb, au încercat să o oprească. În clipa în care Republica Moldova acum face un pas decisiv către Europa, încearcă să o oprească. Nu pot spune și nici chiar dacă știu mai multe decât pot să spun public că este ceva iminent, dar este clar că este o încercare masivă din partea Federației Ruse să oprească drumul european al Republicii Moldova, inclusiv prin destabilizare, inclusiv folosirea de cozi de topor din Moldova, pentru că mai au și așa ceva, au multă influență, au multă media. De aceea este foarte, foarte important ca, dincolo de ceea ce face guvernul de la Chișinău, și noi din România, și noi din Bruxelles și noi din America, din Germania, din Franța, să spunem celor din Republica Moldova că trebuie să aleagă. Și credem, și nu spun asta pentru că suntem noi în NATO și în UE sau sunt eu la conducerea NATO, că este infinit mai bine în Occident decât undeva la periferia unui imperiu care și așa este în mare declin”, a mai transmis Mircea Geoană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău