Secretarul General adjunct NATO, Mircea Geoană: „Armata Federației Ruse este de tip post-sovietic. Armata ucraineană este mult mai adaptată războiului modern”

  • 27 Iulie 15:53
Secretarul General adjunct NATO, Mircea Geoană: „Armata Federației Ruse este de tip post-sovietic. Armata ucraineană este mult mai adaptată războiului modern”

Diferența de moral al trupelor rusești și a celor ucrainene este absolut zdrobitoare în favoarea ucrainenilor, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El adaugă că armata Ucrainei este mult mai pregătită pentru războiul modern, în timp ce armata Rusiei a rămas „de tip post-sovietic”.

Armata ucraineană este „mult mai agilă, mult mai suplă, mult mai adaptată războiului modern”, a mai spus Geoană, în timpul unei vizite la sediul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii" din Târgu Mureș, potrivit Agerpres.

„Armata Federației Ruse este în continuare o armată de tip post-sovietic, cu tot ce înseamnă echipamente, comandă și control, doctrină militară și filosofie militară, în timp ce armata ucraineană, cu sprijinul nostru, după 2014, după invazia și anexarea ilegală a Crimeei, este o armată modernă, de tip occidental, de tip NATO, de unde și diferența de calitate a modului în care execută operații de război cele două părți. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu are în continuare capabilități importante, nu are în continuare elemente care să fie preocupante pentru Ucraina și pentru noi, dar, dacă ne uităm la modul în care cele două tipuri de sisteme militare funcționează, Ucraina este mult mai agilă, mult mai suplă, mult mai adaptată războiului modern”, a spus Geoană.

El s-a referit și la moralul celor două forțe combatante.

„Și mai este un lucru care depășește tipul de armament, tipul de muniție, cât de precis lovește artileria unei părți sau celeilalte părți. Este elementul intangibil al moralului trupelor și al moralului populației. Într-un fel îți aperi țara și te lupți pentru țara ta și într-un alt fel te duci într-o aventură militară într-o țară în care nu înțelegi de ce ai fost trimis acolo. Diferența de moral al trupelor rusești și a celor ucrainene este absolut zdrobitoare în favoarea ucrainenilor. Asta nu înseamnă că războiul nu este complicat, că nu este durată și că nu vedem elemente politice care să indice terminarea prea rapidă, așa cum ne-am dori, a acestui război”, a adăugat el.

Mircea Geoană a dat asigurări că alianța militară pe care o reprezintă va continua să susțină, din toate punctele de vedere, Ucraina.

„Vom continua să îi ajutăm. Este și interesul nostru și credem că bravura și sacrificiul ucrainenilor vor primi din partea noastră sprijin militar, financiar, economic, moral, politic, așa cum se întâmplă de-o manieră ireproșabilă în acest moment”, a spus Geoană.

Oficialul NATO s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanții conducerii Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale și cu operatori din cadrul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii”, cu care a discutat despre capabilitățile Forțelor pentru Operații Speciale. De asemenea, acestuia i-au fost prezentate standuri cu armament, echipamente și tehnică militară și un moment tactic specific Forțelor pentru Operații Speciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,89
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,24 m/s
Sun
16
Mon
14
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău