Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Federația Rusă, prinsă în acest război din Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, dar folosește instrumentele războiul hibrid dezinformare, atacuri cibernetice

  • 30 Noiembrie 2023 16:53
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Federația Rusă, prinsă în acest război din Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, dar folosește instrumentele războiul hibrid dezinformare, atacuri cibernetice

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că Federația Rusă folosește în războiul cu Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, cât și instrumentele unui război hibrid și anume „dezinformare, atacuri cibernetice, folosirea de cozi de topor care încearcă să slăbească încrederea noastră în drumul occidental”, relatează Digi24.

El a adăugat că trebuie să fim rezilienți cu toții, dar „trebuie să fim vigilenți să putem discerne între ceea ce e o critică de multe ori justificată, și ceea ce reprezintă elemente de erodare a încrederii în matca noastră occidentală”, relatează sursa citată.

„În mod evident, Federația Rusă, prinsă în acest război din Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, dar folosește instrumentele războiului hibrid - dezinformare, atacuri cibernetice, folosirea de cozi de topor care încearcă să slăbească încrederea noastră în drumul occidental. Trebuie să fim rezilienți cu toții. Instituțiile statului își fac datoria, dar trebuie să fim vigilenți să putem discerne între ceea ce e o critică de multe ori justificată, și ceea ce reprezintă elemente de erodare a încrederii în matca noastră occidentală. Sunt două lucruri profund diferite. Mișcări radicale apar în momente de mare transformare și de anxietate publică”, a afirmat Mircea Geoană, joi la Digi 24, întrebat dacă este extremismul și curentul pro-rus o amenințare.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că, atunci când începem să ne îndoim de matca occidentală, „începem să avem probleme pe termen lung”. El a îndemnat să fim relevanți în Europa, nu să zicem că nu e bună Europa.

„Trebuie să fim atenți, noi ca cetățeni, la două lucruri -una este să fi frustrat, și dacă lucrurile merg prost, e normal. Dar să fim foarte atenți care e limita. În clipa în care ne îndoim de matca occidentală începem să avem probleme pe termen lung. Trebuie să ne uităm la cauzele care duc la nemulțumiri justificate. Și pe mine mă frământă ce văd. Atenție foarte mare, când își bagă coada altcineva, acolo, vă rog eu foarte mult, sunt lucruri pe care le-am dobândit cu greu în generații de sacrificii. Hai să fim mai relevanți în Europa, nu să spunem că Europa nu e bună”, a completat Geoană.

Chestionar dacă Rusia hrănește curentele extremiste și eurosceptice, Geoană a răspuns: „Da, o face în mod sistematic. Acesta este un lucru evident și cunoscut. Există o încercare de subminare a sistemului nostru democratic”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău