Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est

  • 21 Octombrie 2022 12:28
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est

Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Mircea Geoană, consideră că, în urma războiului din Ucraina, centrul strategic de greutate al Europei se va muta către Est iar România va devenit o țară nu doar relevantă strategic, ci și una cu "o relevanță de natură economică, politică și tehnologică", scrie Agerpres.

El a declarat, vineri, în cadrul Conferinței internaționale "NATO și războiul din Ucraina. Reechilibrare geografică și consolidare instituțională", care se desfășoară în municipiul Iași, că România trebuie să profite de noua realitate apărută după invazia teritoriului ucrainean.

"Când cancelarul Germaniei a vizitat Praga în urmă cu câteva săptămâni, a făcut o declarație foarte importantă și foarte relevantă. Spunea domnia sa într-un discurs la o universitate din Praga că, în urma acestui conflict în care practic Rusia a ales să se decupleze de Europa, centrul de greutate al Europei se mută către Est. Acest lucru este adevărat. Centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est, iar flancul estic pentru România reprezintă tot ce avem de la Negru Vodă până la Satu Mare, trecând evident prin zona strategică extrem de importantă pe care Iașiul și Moldova românească o reprezintă. Acest lucru nu reprezintă o simplă observație de natură strategică, ci trebuie să fie și una de natură economică, tehnologică și politică. Cred că această nouă situație din Europa creează condiții ca relevanța strategică a țărilor de pe flancul estic, inclusiv a României, o țară extrem de relevantă strategic pentru noi, să devină și o relevanță de natură economică, politică și tehnologică. Centrul de greutate se mută către Est, centrul de greutate se mută către o nouă realitate, de care trebuie să profităm", a afirmat Geoană.

De asemenea, oficialul NATO este de părere că "Estul României va deveni mult mai important pentru investiții și pentru business".

"Cred că Estul României, flancul estic, întreaga Moldovă românească, întreaga zonă a Bucovinei și întreaga zonă a Maramureșului vor putea și vor trebui să devină nu doar zone protejate din punct de vedere militar, ci zone care să reprezinte dinamism economic, șanse de investiții, șanse de condiții de viață mai bune, infrastructuri și capacitate de a ne dezvolta în egală măsură cu relevanța noastră strategică", a adăugat Mircea Geoană.

El a condamnat, totodată, "atacurile sălbatice" pe care armata rusă le lansează împotriva infrastructurii civile și energetice din Ucraina, dând asigurări că flancul estic al NATO și România vor fi protejate.

"Cu toții suntem preocupați de acest război barbar și prelungit. Federația Rusă este singurul vinovat pentru acest război cumplit. Suntem acum într-o fază de nouă escaladare la nivelul războiului. Pe lângă atrocitățile pe care le-am văzut, vedem atacuri sălbatice împotriva infrastructurii civile și energetice. Suntem într-un moment extrem de important în desfășurarea acestui război. Vom continua să sprijinim Ucraina. Vom fi, de asemenea, atenți să nu escaladăm un conflict deja complicat într-o confruntare între NATO și Federația Rusă. De aceea, eu și secretarul general, la Bruxelles, păstrăm acest echilibru între sprijinul pentru Ucraina și modul în care NATO se preocupă de protejarea întreg teritoriului aliat, inclusiv aliatului nostru România", a mai declarat secretarul general adjunct al NATO. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău