Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Vrem să vedem Republica Moldova devenind mai prosperă, tot mai democratică și tot mai ancorată în lumea de valori pe care le împărtășim”

  • 04 Noiembrie 2021 13:44
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Vrem să vedem Republica Moldova devenind mai prosperă, tot mai democratică și tot mai ancorată în lumea de valori pe care le împărtășim”

Alianța Nord Atlantică dorește să ajute Republica Moldova să devină mai prosperă și mai democratică. Este principalul mesaj transmis, astăzi, de către Secretarul general adjunct al NATO, Ambasadorul Mircea Geoană, într-o conferință la Chișinău pe tema perspectivelor pentru parteneriat și securitate prin cooperare în agenda NATO 2030. În același timp, autoritățile de la Chișinău declară că relațiile de cooperare ale Chișinăului cu Alianța au la bază strict interesul național, transmite Radio Chișinău.

Mircea Geoană a trecut în revistă programele de cooperare bilaterală, subliniind că parteneriatul cu Republica Moldova urmărește consolidarea capacității de a se proteja de toate tipurile de atacuri și riscuri. Totodată, oficialul NATO a reiterat că parteneriatul bilateral este bazat pe respectarea neutralității, iar aliații vor continua să solicite Rusiei să-și retragă trupele din stânga Nistrului. Mircea Geoană.

„Vrem să ajutăm țara dumneavoastră să fie mai protejată, mai puțin amenințată și mai puțin vulnerabilă. Vrem să vedem Republica Moldova devenind mai prosperă, tot mai democratică și tot mai ancorată în lumea de valori pe care le împărtășim. NATO susține pe deplin o Rep. Moldova stabilă și sigură”

Secretarul de Stat în cadrul ministerului de Externe, Vladimir Cuc, a declarat că raporturile de cooperare cu NATO se bazează pe transparență și interes național.

„Cooperarea noastră cu NATO nu este îndreptată împotriva nimănui. Este în interesele Republicii Moldova. Cooperarea noastră cu NATO nu este un lucru ascuns, documentele în baza cărora noi cooperăm sunt deschise și fixează foarte clar obiectele și domeniile de cooperare. Cooperarea decurge în parametrii setați de principiul de neutralitate.”

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a remarcat, între altele, că Republica Moldova devine contribuitor la securitatea internațională.

„În general, R.Moldova, din consumator de securitate, folosind eficient toate resursele acordate inclusiv și de NATO, devine un partener credibil cu capacitate de a deveni un contribuitor la securitatea internațională”

Pe de altă parte, experții consideră că procesele de fortificare a sistemului de securitate au stagnat în ultimii ani în Republica Moldova. Directorul Institutului European de Studii Politice și fost ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, a declarat pentru Radio Chișinău că acest proces trebuie amplificat.

„Cred că din cauza guvernărilor extrem de proaste, din cauza fenomenului „stat capturat”, din cauza corupției și trădării de patrie de către guvernații care s-au perindat în țara noastră și care au stagnat acest proces de europenizare și dezvoltare, R.Moldova trebuie să-și ia avânt, să recupereze timpul pierdut în reconstrucția sistemului său de securitate și apărare”

Republica Moldova dezvoltă relații de cooperare cu NATO de circa trei decenii. Ultimele sondaje realizate de Institutul de Politici Publice de la Chișinău arată că circa 50% dintre respondenți consideră că relațiile Moldovei cu NATO sunt bune și optează pentru amplificarea acestora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău