Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la Consiliul Miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre OCEMN

  • 13 Iunie 2023 16:53
Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la Consiliul Miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre OCEMN

Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la cea de-a 46 Reuniune a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră, care s-a desfășurat în format de videoconferință, transmite MAEIE.

O atenție specială a fost acordată situației complicate din regiunea Mării Negre, impactului războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și consecințelor economice ale acestuia.

Oficialul moldovean a reiterat poziția fermă a Republicii Moldova cu privire la susținerea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, menționând că  războiul de agresiune continuă să afecteze funcționalitatea Organizației și compromite eforturile comune de a promova prosperitatea și creșterea economică în regiune. Diplomatul moldovean a condamnat distrugerea barajului de la Kahovka, care a cauzat inundații dezastruoase și prejudicii ecologice Mării Negre.

Cu referire la agenda europeană a Republicii Moldova, au fost comunicate progresele în procesul de implementare a reformelor, consolidarea statului de drept și luptei cu corupția, precum și intensificarea multilaterală a cooperării cu UE. S-a menționat aprofundarea cooperării cu România și alte state membre ale UE în domeniul transportului, energeticii și infrastructurii.

Abordând activitatea OCEMN, secretarul de stat a salutat inițiativa de convocare a reuniunilor Președinției-în-Exercițiu a Serbiei și a reiterat importanța finisării agendei economice, care reprezintă un document de bază pentru explorarea potențialului economic al Organizației. La sfârșitul reuniunii, Republica Serbia a predat Președinția-în-Exercițiu în cadrul OCEMN Republicii Turcia.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău