Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a avut o întrevedere cu viceministrul de externe ceh Jiří Kozak

  • 11 Octombrie 2022 18:50
Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a avut o întrevedere cu viceministrul de externe ceh Jiří Kozak

11 octombrie 2022, Chișinău – Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a avut o întrevedere cu viceministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jiří Kozak, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră. La MAEIE, au fost discutate aspecte ale cooperării moldo-cehe și interesul reciproc pentru un dialog bilateral aprofundat și consolidat.

Viceministrul Jiří Kozak a exprimat felicitări țării noastre pentru obținerea statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană și a reconfirmat susținerea deplină pentru Republica Moldova  în procesul de integrare europeană și implementarea reformelor conform agendei de asociere. În context, secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a apreciat suportul politico-diplomatic consecvent al Cehiei în parcursul ireversibil european al țării noastre, inclusiv în contextul Președinției Republicii Cehe a Consiliului Uniunii Europene din a doua jumătate a anului curent.

Vorbind despre inaugurarea Comunității Politice Europene, diplomații au menționat că nu este o alternativă a procesului de aderare la UE, Moldova fiind plenar deschisă pentru fortificarea dialogului politic dintre țările UE și a celor din afara spațiului comunitar pentru a căuta soluții punctuale și rapide la provocările comune.

Prin urmare, partea cehă a salutat faptul că cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene va fi organizat anul viitor la Chișinău.

Cehia susține țara noastră cu implementarea mai multor proiecte de asistență prin intermediul Programului de cooperare pentru dezvoltare, care prioritar sunt axate pe domenii precum managementul durabil al resurselor naturale, dezvoltarea incluziunii sociale, buna guvernare democratică și agricultura

În context, diplomatul moldovean, a mulțumit diplomatului ceh pentru inaugurarea în marja vizitei a stației de epurare a apelor uzate din Briceni, proiect implementat cu asistența cehă.

Un subiect aparte al discuției s-a referit la situația regională în contextul războiului injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei, impactul socio-economic asupra țării noastre și criza energetică acută generată în Europa.

Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă s-a referit la necesitatea diversificării surselor energetice, în acest sens solicitând susținerea partenerilor europenei, inclusiv a Cehiei.

Oficialii s-au referit și la reglementarea problematicii transnistrene, fiind reconfirmată susținerea neabătută a Cehiei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Republica Cehă în ultimii ani rămâne un partener important pentru țara noastră, inclusiv ca destinație a vinurilor moldovene, fiind în topul țărilor importatoare a produselor vitivinicole din Republica Moldova. Oficialii au accentuat determinarea diversificării relațiilor comerciale, precum și posibilitatea organizării anul viitor la Chișinău a celei de-a 5-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe pentru cooperare economică împreună cu un Forum al oamenilor de afaceri moldo-ceh.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău