Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a avut întrevederi cu omologii săi din România, Ucraina și Kazahstan la New York

  • 05 August 2022 10:19
Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a avut întrevederi cu omologii săi din România, Ucraina și Kazahstan la New York

În marja celei de a 10-a Conferințe de evaluare a implementării Tratatului pentru Neproliferare Nucleară, care s-a desfășurat la sediul Organizației Națiunilor Unite de la New York, secretarul de stat Ruslan Bolbocean a avut o serie de întrevederi cu omologii săi din alte state.

În cadrul întrevederii cu secretarul de stat al MAE al României Iulian Fota a fost menționat nivelul înalt al dialogului politic bilateral înregistrat în ultima perioadă de timp. Oficialul moldovean a exprimat mulțumiri pentru întreaga asistență oferită țării noastre de către România, precum și pentru organizarea la București a celei de-a doua Conferințe a donatorilor ”Platforma de sprijin a Republicii Moldova”.

De asemenea, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii referitor la ultimele evoluții de securitate regională și agenda bilaterală. S-a convenit asupra continuării și aprofundării contactelor la nivelul celor două ministere de externe.

Discuțiile de la New York cu viceministrul afacerilor externe al Ucrainei Mykola Tochytskyi s-au axat pe situația de securitate curentă din regiune, în contextul războiului din Ucraina. În acest sens, a fost reconfirmat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, fiind reiterată importanța restabilirii păcii și stabilității în țara vecină.

Prin urmare, cei doi oficiali au notat dinamismul dialogului moldo-ucrainean la diferite niveluri, inclusiv pe linia interministerială, manifestând interesul pentru păstrarea caracterului regulat al acestuia.

Întrevederea cu prim-viceministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan Akan Rakhmetullin a permis abordarea subiectelor ce țin de stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale între Republica Moldova și Republica Kazahstan. În context, fiind exprimată disponibilitatea dinamizării cooperării moldo-kazahe în domeniile de interes reciproc, inclusiv prin intensificarea dialogului bilateral, valorificarea potențialului de colaborare economică și investițională, creșterea volumului schimburilor comerciale bilaterale. Un subiect aparte a vizat interacțiunea pe linia ministerelor de externe.  

Tot în marja celei de-a 10-a Conferință de evaluare a implementării Tratatului pentru Neproliferarea Nucleară (NPT) de la New York, Ruslan Bolbocean a participat la evenimentul de nivel înalt al Inițiativei de la Stockholm privind dezarmarea și neproliferarea armelor nucleare.

În intervenția sa, secretarul de stat Ruslan Bolbocean a spus că “Republica Moldova în calitatea sa de stat-parte la Tratatul pentru Neproliferarea Nucleară, sprijină univoc cele două inițiative ale grupului de la Stockholm și evidențiază importanța acestora pentru procesul de coagulare a diferitelor poziții în unul sau mai multe documente de lucru care fiind inițiate și promovate de un grup ad-hoc de state, amplifică exponențial șansele de reușită nu numai a Conferinței de evaluare a NPT, dar și a întregului proces de dezarmare și neproliferare a armelor de distrugere în masă, în pofida impedimentelor și rezistenței venite din partea statelor posesoare de arme nucleare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău