Secretarul de stat Ion Gumene a participat la Conferința de fiscalitate e-TAXCON '22

  • 16 Septembrie 2022 10:32
Secretarul de stat Ion Gumene a participat la Conferința de fiscalitate e-TAXCON '22

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a participat la Conferința internațională în domeniul fiscalității e-TAXCON'22, organizată de Camera de Comerț Americană din Republica Moldova în perioada 15- 16 septembrie 2022.

În luarea sa de cuvânt, dl Gumene a menționat că primirea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană este un vot de încredere acordat Republicii Moldova, care responsabilizează extrem de mult, se arată în comunicat.

Potrivit secretarului de stat, armonizarea legislației sau implementarea directivelor nu înseamnă doar copierea acestora, ci este un proces de adaptare a politicilor naționale la recomandările directivelor europene.

 “În partea ce ține de Acordul de Asociere RM-UE, avem o restanță în ceea ce privește accizele la produsele din tutun. Insă, doar adaptarea legislației poate fi insuficientă în acest caz. Dacă nu producem și politici corective sau suplimentare, probabil ne vom pomeni cu creșterea contrabandei în acest domeniu și cu dezechilibre fiscale, de aceea este foarte important în acest proces să conștientizăm că nu trebuie doar să preluăm în mod automat normele europene, dar trebuie să elaborăm politici publice naționale aliniate la Aqui-ul comunitar, astfel încât să ne asigurăm că armonizăm cadrul nostru legal în mod sustenabil”, a adăugat dl Gumene.

În afară de aceasta, o dată cu primirea  statutului de țară candidat, subiecte de discuție vor constitui câteva documente extrem de importante pe dimensiunea fiscală la nivel de UE. Mai exact este vorba despre Directiva pe cota efectivă minimă a impozitului pe profit, Directiva ce ține de măsuri de combatere a evaziunii fiscale și multe alte documente care se vor cere a fi armonizate, inclusiv pe dimensiunea de schimb automat de informații fiscale cu țările UE în baza Directivei de schimb de informații între autoritățile publice.

În final, dl Gumene a menționat că statutul de țară candidat membru al UE presupune o agendă pe care noi ne asumăm să o realizăm cu maximă responsabilitate, iar la moment, pe platforma Guvernului sunt formate grupuri de lucru, care vor începe în câteva luni efectiv lucrul la deschiderea negocierilor, negocierea propriu zisă și încheierea acestora.

La conferința respectivă a fost invitată și dna Corina Alexa, șef adjunct al Direcției politici fiscale și vamele din cadrul Ministerului Finanțelor, care a participat în cadrul secțiunilor dedicate tendințele mondiale ale impozitării și impozitarea neredidenților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău