Secretarul de stat francez pentru afaceri europene: UE trebuie să ia inițiativa și să discute cu Rusia, pentru a nu vorbi apoi de „zgomote de cizme” rusești în Ucraina

  • 23 Ianuarie 2022 19:22
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene: UE trebuie să ia inițiativa și să discute cu Rusia, pentru a nu vorbi apoi de „zgomote de cizme” rusești în Ucraina

Franța pledează pentru un dialog direct al Uniunii Europene cu Rusia asupra arhitecturii de securitate în Europa, a declarat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de cereri, în special încetarea extinderii NATO și retragerea trupelor acestei alianțe din statele care au aderat la ea după 1997, discuțiile inițiate pe 10 ianuarie neconducând până în prezent la niciun rezultat.

Rusia privilegiază această negociere cu SUA, ceea ce nemulțumește europenii, în rândul cărora încep să iasă la suprafață abordări diferite cu privire la o reacție în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, fiind evidențiată mai ales atitudinea ezitantă a Germaniei, a cărei economie are nevoie de gazele rusești.

''Trebuie să avem din partea Uniunii Europene (...) propuneri, un dialog organizat, periodic cu Rusia, rămânând în același timp fermi'', a subliniat Clément Beaune în fața presei.

În opinia sa, președintele rus Vladimir Putin preferă dialogul cu SUA pentru că ''aceasta amintește de vremea Războiului Rece și de confruntarea superputerilor'' și astfel poate încerca ''să divizeze'' europenii.

''Ceea ce noi putem face este să rămânem uniți, ca occidentali, să fim prezenți, ca europeni. Face Uniunea Europeană destul? Probabil că astăzi nu'', a deplâns oficialul francez, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Și președintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri, într-un discurs în Parlamentul European, un dialog între UE și Rusia asupra ''unei noi ordini de securitate în Europa''.

În acest timp, observatori anglo-saxoni au exprimat temeri cu privire la diviziuni în rândul statelor membre ale NATO și UE. ''Ar fi greșit să acționăm unii împotriva altora. Diviziunea este cel mai frumos cadou pe care i l-am putea face Rusiei'', a avertizat Clément Beaune.

Pentru moment, Parisul și Berlinul încearcă să ''reactiveze'' medierea lor între Rusia și Ucraina în formatul ''Normandia'', a explicat în continuare oficialul francez, vorbind despre ''inițiative'', pe care nu le-a precizat, și despre o nouă discuție între Emmanuel Macron și Vladimir Putin ''în zilele următoare''.

Pe de altă parte, Clément Beaune consideră ''nerezonabil'' să vorbim despre ''zgomote de cizme'' rusești în Ucraina, atât timp cât calea diplomatică nu este încă epuizată. ''Mișcările de trupe, de tancuri, de camioane militare le vedem (...) Dar până la a spune ce vrea exact Vladimir Putin, ce vrea Rusia, aici trebuie să fim prudenți. Nimeni nu știe asta cu exactitate'', a remarcat oficialul francez.

''Ar fi nerezonabil să vorbim astăzi despre zgomote de cizme când căutăm încă soluții diplomatice, pregătindu-ne în același timp pentru scenarii de fermitate'', a declarat Beaune, făcând referire la amenințarea cu sancțiuni europene masive împotriva Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina, la granița căreia sunt masați peste 100.000 de soldați ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău