Secretarul de stat american Mike Pompeo îl acuză pe șeful OMS că a fost ''cumpărat'' de China (presă)

  • 22 Iulie 2020 14:37
Secretarul de stat american Mike Pompeo îl acuză pe șeful OMS că a fost ''cumpărat'' de China (presă)

Secretarul de stat Mike Pompeo le-a spus parlamentarilor britanici că șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost "cumpărat" de guvernul chinez, relatează media britanice miercuri, preluate de DPA și AFP, preluat de Agerpres.

Pompeo a declarat în cadrul unei întâlniri cu ușile închise de marți cu deputați britanici că afirmația sa are la bază "informații solide", dar nu a furnizat detalii suplimentare, au relatat The Times și Daily Telegraph, citând afirmații ale participanților.

Potrivit acestor surse, Pompeo a apreciat că eșecurile OMS, organizație mai degrabă "politică" decât bazată pe știință, au dus la "morți britanice". Regatul Unit a înregistrat peste 45.000 de morți de COVID-19.

"Când lucrurile au început să miște, în momentul cel mai important, când exista o pandemie în China, dr. Tedros, care a fost... cumpărat de guvernul chinez, nu pot să spun mai mult, dar pot să o spun, spun asta bazându-mă pe informații solide (...), un acord a fost încheiat" cu prilejul alegerii lui Tedros Adhanom Ghebreyesus în fruntea OMS, a afirmat Pompeo, relatează Daily Telegraph.

"Exista un acord pentru această alegere și când lucrurile au început să se miște aveți britanici morți din cauza acordului care a fost încheiat", a adăugat el, potrivit ziarului.

Aceste afirmații au fost făcute cu prilejul unei întâlniri găzduite de Henry Jackson Society, un cerc de reflecție descris de The Times ca partizan al unei linii dure față de Beijing, la două săptămâni după ce SUA au lansat oficial procedura de retragere din OMS, pe care Washingtonul o acuză că a întârziat să acționeze în contextul pandemiei de noul coronavirus.

"OMS nu este la curent cu astfel de declarații, dar respingem orice atac ad hominem și alegație nefondată", a declarat pentru Daily Telegraph un purtător de cuvânt al organizației ONU, care face apel la țări să rămână concentrate pe răspunsul la pandemie.

Cu prilejul vizitei sale la Londra, după ce guvernul britanic al lui Boris Johnson a decis să excludă compania de telecomunicații Huawei din rețeaua sa 5G, secretarul de stat american a cerut lumii să reziste în fața Chinei.

După vizita sa la Londra, Mike Pompeo a ajuns miercuri dimineață la Copenhaga, unde urmează să se întâlnească cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen iar apoi cu omologul său Jeppe Kofod. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău