Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit în Egipt, prima etapă a turneului său în Orientul Mijlociu

  • 29 Ianuarie 2023 19:29
Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit în Egipt, prima etapă a turneului său în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit duminică în Egipt, prima etapă a unui turneu de trei zile în Orientul Mijlociu care are loc într-un moment de escaladare a violențelor între israelieni și palestinieni și care are pe agendă de asemenea situația din Iran și din Ucraina, relatează Agerpres.

Șeful diplomației SUA se întâlnește duminică la Universitatea americană din Cairo cu lideri ai tineretului egiptean. El a declarat reporterilor că dorește întărirea "parteneriatului strategic" al Washingtonului cu Egiptul.

Luni, Blinken se va întâlni cu președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi și cu ministrul de externe Sameh Shoukry, pentru a discuta chestiuni regionale ca problemele tranziției spre democrație a Sudanului și alegerile din Libia, potrivit Departamentului de Stat.

El va fi însă totodată presat să abordeze și preocupările legate de drepturile omului, în condițiile în care administrația președintelui Joe Biden a suspendat o parte a ajutorului militar pentru Egipt din cauza neîndeplinirii de către acesta a condițiilor privind aceste drepturi. Militanții pentru drepturile omului acuză autoritățile egiptene de abuzuri ca tortura și disparițiile forțate.

Cea mai mare parte a celor 1,3 miliarde de dolari ajutor militar trimis anual de Washington Egiptului au rămas totuși intacte, iar SUA afirmă că administrația de la Cairo a făcut progrese în ce privește reducerea detențiilor pe criterii politice, notează Reuters.

Ulterior luni Antony Blinken este așteptat la Ierusalim, unde va reitera apelurile SUA la calm și sprijinul Statelor Unite pentru o soluție cu două state, deși oficiali americani au admis că reluarea tratativelor de pace nu este probabilă în viitorul apropiat.

Joi, un raid israelian dintr-o tabără de refugiați din Cisiordania s-a soldat cu zece morți, iar vineri un palestinian a împușcat mortal șapte persoane în apropierea unei sinagogi din Ierusalim.

Secretarul de stat american se va deplasa de asemenea și la Ramallah, pentru a se întâlni cu președintele Autorității palestiniene Mahmoud Abbas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău