Secretarul de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Wess Mitchell: România este un simbol al libertății la frontiera estică

  • 18 Iunie 2018 18:18
Secretarul de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Wess Mitchell: România este un simbol al libertății la frontiera estică

Adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Wess Mitchell, care efectuează o vizită la București a vorbit despre importanța României în regiunea Mării Negre, în contextul în care Rusia și China vor să își extindă influența în zona estică.

„SUA sunt alături de voi la fiecare pas. Aș vrea să ne gândim cât de departe a ajuns România. Acum 30 ani era printre cele mai sărace state din Europa, românii aveau 100 de dolari pe lună și multe zone erau neelectrificate. Acum, România este parte din UE, economia României este printre cele mai dinamice. România a construit un sistem judiciar puternic și instituții anticorupție la care victimele comunismului nici măcar nu puteau sa viseze”, a declarat Wess Mitchell, potrivit Digi24.

„Fiecare țară din lume trebuie să lupte împotriva corupției, știți cât de periculoasă este corupția. Trebuie un sistem de legi bun, instituțiile din sistemul judiciar trebuie să apere legile. Vrem ca România să continue pe acest drum nu numai pentru binele cetățenilor, ci și pentru că reprezintă un model în fața vecinilor. România este un simbol al libertății la frontiera estică, ceea ce demonstrează că România s-a dezvoltat în regiune”, a declarat reprezentantul SUA.

„Rusia nu mai este singură, există și  China, influența Chinei se extinde în zona Mării Negre, Beijingul  folosește politica diplomatică pentru a crea asocieri în politica europeană. China și Rusia vor să intre în Est, China vrea să submineze și Rusia vrea sa încalce. Obiectivele lor sunt politice, sociale si economice. Mesajul strategiei de securitate americane este căa ceastă amenințare crescândă trebuie luată în serios”, a mai spus Mitchell, potrivit Ziare.com, într-un discurs centrat pe pericolele pe care le reprezintă China și Rusia în regiunea de Est.

În acest context, emisarul american a vorbit despre rolul geostrategic pe care România trebuie să și-l asume în regiune.

„Romania își face treaba, aplaudăm decizia României de a aloca 2% din PIB pentru apărare, iar răspunsul față de securitatea solicitată de Vest dovedește seriozitatea Romaniei în NATO”, a mai transmis oficialul american. 

Wess Mitchell se află luni și marți în România, având programate întâlniri cu oficiali, dar și cu analiști independenți. Marți, acesta va avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

Sursa: Calea Europeană

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău