Secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu R.Moldova, Adrian Dupu: Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova va rămâne axul central al tuturor proiectelor care vor fi dezvoltate

  • 02 Martie 2021 11:22
Secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu R.Moldova, Adrian Dupu: Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova va rămâne axul central al tuturor proiectelor care vor fi dezvoltate

Noul secretar de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a vorbit în cadrul unui interviu exclusiv pentru TVR MOLDOVA despre principalele priorități ale mandatului său.

Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova va rămâne axul central al tuturor proiectelor care vor fi dezvoltate. Întărirea acestui Parteneriat este principala preocupare a Guvernului din care fac parte și a mea în mod deosebit ca responsabil direct pe această problematică. Ne interesează foarte mult ca viața cetățenilor din Republica Moldova să se schimbe în bine, iar comunitățile din întreaga țară să se dezvolte după principii europene foarte solide. Nu trebuie să subliniez cât de asumat va fi și pe viitor angajamentul României de a susține poporul Republicii Moldova în drumul său către o apropiere reală de valorile și principiile europene. Abordările României vor fi în continuare responsabile, predictibile și toate, fără excepție, în favoarea cetățeanului”, a declarat Adrian Dupu, potrivit sursei citate.

El a mai afirmat că abordările României au fost dintotdeauna unele care nu au interferat cu spectrul politic de la Chișinău și nu au alterat relația diplomatică dintre țările noastre. „Vă pot spune însă că România urmărește cu atenție evoluțiile politice de la Chișinău și încearcă să monitorizeze cu obiectivitate progresul democratic al Republicii Moldova. Decizia poporului va fi întodeauna suverană, iar datoria noastră, istorică dacă vreți, este să sprijinim social și economic comunitățile unde trăiesc cetățenii români. Noi ne vom face treaba indiferent de rezultatele de etapă ale confruntărilor politice, aspect care nu va face decât să întărească decizia noastră de a sprijini cetățeanul Republicii Moldova. Vom fi întotdeauna alături de oamenii simpli, de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a adăugat oficialul de la București. 

Referitor la problema ce ține de perioada lungă de examinare a cererilor de redobândire a cetățeniei române, Adrian Dupu dă asigurări că va face tot ce este posibil ca acestea să fie soluționate într-un timp mai scurt. „Știu foarte bine că această problemă solicită o rezolvare grabnică din partea solicitanților de aceea îmi voi da silința să comunicăm într-un viitor apropiat soluția pe care o propunem. Cu siguranță, timpul de examinare a acestor dosare va fi mult mai scurt. Trebuie să vedem însă dacă aceasta este singura problemă. Dar, vă promit, voi avea soluție, iar oamenii vor fi mulțumiți”, a mai spus secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova.

El a mai menționat că angajamentul României privind susținerea R. Moldova în combaterea pandemiei este unul care nu poate fi pus la îndoială. „Prim-ministrul României, domnul Florin Cîțu, a asumat că până la finele lui septembrie, în acest an, peste 10 milioane de cetățeni români vor fi deja vaccinați. Nu am nici un dubiu că principiul proporționalității va fi resimțit și de autoritățile de la Chișinău. Da, există încă probleme cu livrarea dozelor de vaccin în întreaga Europă, dar informațiile pe care le am mă fac să privesc cu încredere spre lunile care urmează. România va beneficia progresiv de un număr din ce în ce mai mare de doze de vaccin, așa încât ajutorul pentru Republica Moldova va deveni o constantă. Ori de câte ori Republica Moldova ne va cere ajutorul noi îl vom oferi, așa cum am făcut dintotdeauna. Nu ne este indiferentă suferința oamenilor din stânga Prutului, efortul uriaș depus de personalul medical din Moldova și impactul negativ pe care pandemia îl are asupra economiei din Republica Moldova. Am ajutat și vom ajuta mereu cetățenii, fără condiționalități. Așa am făcut, așa vom face, așa este corect”, a declarat Adrian Dupu. 

Urmăriți integral interviul pe TVRMOLDOVA.MD.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău