Secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru: „Noua strategie de securitate a Republicii Moldova reflectă gândirea de securitate care o veți regăsi la nivel european”
-
10 Octombrie 2023 17:35
Noul proiect al strategiei naționale de securitate a fost elaborat și urmează a fi prezentat consultărilor publice, după care va fi supus aprobării în Parlament. Documentul a fost dezbătut astăzi în cadrul unui panel de discuții, organizat de Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate, între practicieni din instituțiile legislative și executive, experți din societatea civilă și reprezentanți ai comunității internaționale, transmite Radio Chișinău.
Actuala strategie națională de securitate datează din 2011 este depășită moral și material. Noua strategie are altă abordare, în contextul războiului la granița Rep. Moldova, a menționat secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru, narativul principal al strategiei fiind îndreptat spre vectorul de integrare europeană.
„Strategia reflectă gândirea de securitate care o veți regăsi la nivel european. Prin această strategie încercăm să plasăm Rep. Moldova în rândul statelor europene. Este o strategie a unui viitor stat membru al Uniunii Europene”, a spus Stanislav Secrieru.
Proiectul strategiei naționale de securitate este unul bun, apreciază deputatul Oazu Nantoi, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, iar cel mai important ar fi că acesta ar trebuie să lucreze în direcția consolidării societății.
„În societatea noastră, în pofida evenimentelor dramatice din Ucraina, crimelor împotriva umanității și crimelor de război comise de regimul lui Putin se păstrează polarizarea. Circa1/3 din cetățenii noștri, fără diasporă, fără malul stâng în mare parte împărtășesc ceea ce a impus propaganda rusească, cum că regimul lui Vladimir Putin apără așa-zisele «DNR» și «LNR» sau cum că regimul lui Putin luptă împotriva nazismului în Ucraina”, a declarat Oazu Nantoi.
În opinia participanților la dezbatere, comunicarea strategică trebuie sincronizată cu noua strategie. Este nevoie de o comunicare mai bună cu cetățenii, mai ales cei din Găgăuzia, dar și alte regiuni, inclusiv o implicare mai extinsă din partea societății civile, a subliniat co-fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Sanda Sandu.
„Cred că la etapa de comunicare și la rolul societății civile avem de lucru mult mai mult. Ar trebui să discutăm mult mai mult cu societatea, în special din regiune, din Găgăuzia, vorbitorii de limbă rusă, în regiunile din sudul, nordul țării, încât să avem oportunitatea de a avea dezbateri constructive cu ei despre ce reprezintă neutralitatea, cum ne apărăm, cum asigurăm securitatea Rep. Moldova”, a spus Sanda Sandu.
Strategia națională de securitate urmează a fi prezentată public la 16 octombrie de către prim-ministrul Dorin Recean și secretarul Consiliul Suprem de Securitate Ștefan Țîbuleac.
Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate organizează la Chișinău în perioada 10-11 octombrie o conferință dedicată stării actuale a guvernanței sectorului de securitate.