Secretarul CEC: Este prematur să spunem când va fi implementat votul electronic

  • 30 Iunie 2022 08:53
Secretarul CEC: Este prematur să spunem când va fi implementat votul electronic

Sistemul de vot online este o opțiune sigură și eficientă, însă este prematur să prognozăm când va fi implementat oficial în Republica Moldova. O spune secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, potrivit căruia încă nu se știe, dacă la următorul scrutin electoral vom putea vota online. Reprezentantul CEC spune că pentru a-și exercita dreptul la vot prin intermediul internetului, alegătorii trebuie să beneficieze de buletinul electronic sau de semnătura digitală, notează IPN.

Reprezentanții CEC dau asigurări că sistemul de vot prin internet le va oferi alegătorilor un instrument alternativ de vot, astfel încât procesul electoral să devină mai accesibil, incluziv și sigur. Prin implementarea sistemului de vot electronic, autoritatea electorală își dorește să asigure accesul la procesul electoral pentru cetățenii aflați în dificultatea de a se deplasa la secția de votare.

„Pentru ca un alegător să-și exprime votul prin internet, el urmează să fie identificat electronic. Adică, trebuie să dețină sau un buletin de identitate electronic sau semnătura digitală, pusă la dispoziție de autoritățile statului. Ulterior, este necesară dezvoltarea soft-ului, ca alegătorii să aibă acces la el. Este prematur acum să spunem când va fi implementat votul prin internet. Un element important este încrederea alegătorului în procesul de vot electronic. Nu este exclus că vor fi create toate mecanismele pentru a funcționa acest sistem, iar cetățenii să nu apeleze la acest mecanism. În Estonia, în primul an de implementare, rata de vot a fost de 1%. A fost nevoie de mai mulți ani pentru ca alegătorii să capete încredere în acest sistem”, a spus secretarul CEC, Alexandr Berlinschii, în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, spune că țara baltică implementează de ani buni sistemul electronic de vot. În prezent, votul prin internet a devenit în Estonia cea mai sigură opțiune de vot, spune el.

„La ultimele alegeri din Estonia, jumătate dintre votanți au votat de acasă sau din statele unde au călătorit. Viitorul votului prin internet este unul luminos în Estonia pentru că în 17 ani de când este implementat votul electronic nu a fost compromis niciun vot online. S-a demonstrat că este un mecanism viabil. Dintre toate opțiunile de vot timpuriu sau vot la distanță, votul online este modalitatea cea mai sigură. Și sunt sigur că acest mecanism este aplicabil și pentru Republica Moldova, care are o problemă cu lipsa alternativelor de vot în diaspora, de asta este imperios necesară identificarea modalităților de vot alternativ”, a spus Victor Guzun.

Comisia Electorală Centrală a aprobat recent conceptul sistemului e-Votare. Potrivit acestuia, la fel ca votul tradițional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin 2 pași: identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și exprimarea opțiunii de vot. În cadrul arhitecturii IT a CEC, votul prin internet va fi asigurat de către un subsistem informațional cu denumirea e-Votare, parte a sistemului informațional SIAS Alegeri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,6 m/s
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău