Secretarul american de stat începe în Turcia un turneu regional de o săptămână, axat pe războiul din Fâșia Gaza

  • 05 Ianuarie 18:44
Secretarul american de stat începe în Turcia un turneu regional de o săptămână, axat pe războiul din Fâșia Gaza

Secretarul american de stat Antony Blinken este așteptat vineri seară la Istanbul pentru a avea sâmbătă convorbiri cu ministrul turc de externe Hakan Fidan și ulterior cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, axate pe situația din Fâșia Gaza, vizită desfășurată în cadrul unui turneu ce va mai cuprinde Grecia și țări din Orientul Mijlociu și zona Golfului, în contextul temerilor că războiul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas s-ar putea extinde către un conflict regional, relatează Agerpres.

Turcia este țara din NATO cea mai critică față de ofensiva israeliană împotriva mișcării Hamas în Fâșia Gaza și președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu Adolf Hitler.

Pe lângă războiul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas, vor fi abordate în timpul vizitei lui Blinken în Turcia și teme precum achiziția de avioane F-16 de către Turcia, blocată de Congresul SUA, și aderarea Suediei la NATO, blocată până în prezent de Ankara. Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a aprobat ratificarea acestei aderări, dar pentru decizia finală este nevoie și de votul plenului legislativului.

Într-o declarație luna trecută, președintele Erdogan a făcut o paralelă între aceste două chestiuni. "Progresele din partea SUA în legătură cu F-16 și îndeplinirea promisiunilor vor grăbi opinia pozitivă a parlamentului nostru. Totul este corelat", a indicat liderul turc.

După Turcia, secretarul american de stat va sosi sâmbătă în Grecia, în insula Creta, unde va avea o întrevedere cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, cu care va discuta de asemenea despre războiul din Fâșia Gaza, plus cel din Ucraina și "alte teme care vor fi anunțate mai târziu", potrivit declarației unui purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.

În acest turneu regional, care va dura până pe 11 ianuarie, Blinken se va mai deplasa în Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, inclusiv în Cisiordania, și Egipt.

"Nu ne așteptăm ca toate discuțiile în acest turneu să fie ușoare. În mod evident, regiunea se confruntă cu probleme și decizii dificile, dar secretarul de stat crede că este responsabilitatea SUA să conducă eforturile diplomatice pentru a aborda aceste provocări", a explicat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău